Vrednicul Părinte Laurențiu Iacob, de la parohia Sf. Mare Mucenic Dimitrie Caransebeș, a fost suspendat de la slujire de către Episcopul Caransebeșului, PS Lucian Mic, deoarece a refuzat să participe la rugăciunile interconfesionale, oficiate împreună cu reprezentanții bisericilor romano-catolice, greco-catolice sau protestante.

Conform siteului Theodosie.ro, preotul a trimis o scrisoare episcopului,  pe 27 ianuarie, în care a explicat de ce nu poate participa la „rugăciunile interconfensionale” alături de catolici, greco-catolici și protestanți (foto).

Așadar este vorba despre o scrisoare din partea Pr. Laurențiu prin care-și justifică neparticiparea la acele rugăciuni ecumeniste, datată în 27 ianuarie a.c., și de Decizia de chemare în Consistoriu din partea Episcopului din 17 martie a.c. Ar fi interesant de știut ce cuprinde și Raportul 718 pe baza căruia a fost luată decizia ierarhului.

Refuzul respectuos și ferm al Pr. Laurențiu este fără cusur. Fără injurii și ofense, reușește să stârnească prigonirea din partea episcopului său, lucru care dovedește rătăcirea în care se află cel din urmă.

Reacția episcopului, care nu este atât de neașteptată dacă avem în vedere faptul că este cam singurul ierarh român care a participat cu entuziasm la manifestări ecumeniste, este total deplasată și fără temei canonic. Poate doar orbirea lui după țelurile „nobile” ale iubirismului ecumenist pot justifica râvna sa dincolo chiar și de prescripțiile recente ale Sinodului BOR.

Mai concret, din acuzațiile invocate în citația de mai sus, cele doctrinare nu-și au locul. Schisma, definită în paragraful citat ca fiind „despărțirea de Biserică”, nu doar o simplă luare de poziție, pur și simplu nu a avut loc. Nici sperjurul sau nerespectarea jurământului de fidelitate față de arhiereu. Ci este vorba doar despre neascultarea față de autoritățile superioare (episcop și protopop), care și aceasta este mai mult decât îndreptățită și lăudabilă. Însuși Părintele afirmă în scris că va fi ascultător în orice altceva de Biserică și ierarhul său.

Întrebarea care se ridică este dacă Sinodul BOR va reacționa la abuzul Episcopului Lucian Mic și dacă noi, ceilalți drept-credincioși, suntem alături de Părintele Laurențiu. Dacă nu va fi îndreptată situația canonic, atunci avem un nou caz Nicolae Corneanu și Sofronie Drincec, de data aceasta soluționat mult mai în defavoarea ortodoxiei și cu o obișnuire neobișnuită cu abuzurile eretice (ecumeniste) ale ierarhiei. Implicațiile nu sunt doar între cei doi clerici sau doar la nivelul Episcopiei de Caransebeș, ci cel puțin la nivelul BOR.

Miza disputei este însăși doctrina ortodoxă. Este normal și canonic să se săvârșească rugăciuni cu ereticii în cadrul „Octavei de rugăciune” sau în afara ei de către clerul ortodox? Mai sunt valabile și respectate canoanele Bisericii și chiar hotărârile Sinodului BOR de după scandalul „Corneanu” din 2008?!?

Mulți tot vorbesc că nu s-a făcut o unire cu ereticii și suntem ortodocși în continuare, în ciuda diferitelor abateri canonice ale unor clerici. Dar credința sănătoasă nu este strâmbată doar prin unirea cu ereticii, ci și prin acceptarea unor concepte și practici deviate de la adevărul dogmatic. Ecumenismul, care îi privește pe eretici drept membri ai Bisericii și frați în Hristos, cu care trebuie să ne unim și să ne rugăm împreună, este erezie (de natură ecleziologică) precum toate ereziile de peste veacuri. Odinioară Părinții și credincioșii s-au opus abaterilor doctrinare; este și rândul nostru astăzi.

Desigur că e greu de ridicat crucea aceasta a mărturisirii în contextul manipulărilor, injuriilor și invectivelor care se ridică împotrivă, dar totuși apare întrebarea: Mai există credincioși și clerici care țin și prețuiesc cu toată viața lor dreapta credință ortodoxă și o apără public în fața hulelor, dar și în taina inimii lor în fața lui Dumnezeu? Se mai manifestă Biserica în toată plenitudinea ei, credincioși și ierarhie laolaltă ca mădulare vii, fără a aștepta să scoată altul cărbunele din foc cu mâna lui?

sursa:  www.theodosie.ro  /  www.r3media.ro

 

Vezi cauza • Apucături ecumeniste în Banat și mai cu seamă în Episcopia Caransebeșului

 

 

10 comentarii

 1. In scrisoare scrie ca “niciodata nu am slujit sau participat la slujbe sau rugaciuni in comun cu cei de alte credinte…”. Pai episcopii BOr in frunte cu patriarhul au o alta credinta, straina de Ortodoxie. Iar cand p Laurentiu pomeneste pe episcop ce inseamna? ” Întâi pomenește, Doamne, pe Înalt Preasfințitul …” este echivalent cu “Doamne eu am aceeasi credinta cu episcopul pe care il pomenesc”. Cred ca preotii nu inteleg cuvintele si ecteniile pe care le rostesc in cadrul Liturghiei. Acest parinte refuza rugaciunea in comun cu papistasii dar se roaga cu episcopul eretic. Sfintele Canoane interzic rugaciunea in comun cu ereticii. Deci cu toti ereticii nu doar cu anumiti eretici, la alegere, dupa cum vrea fiecare.


 2. Vrednicul Parinte Laurentiu Iacob are curajul de a-si exprima opinia pentru a sustine si proteja credinta sa si a poporului sau – un curaj necesar pentru a rezista tentatiilor secularizatoare ale lumii moderne. Salutam gestul de rabdare si determinare al preotului, precum si demnitatea si curajul sau de a-si exprima cu demnitate convingerile sale bazate pe adevarul Evangheliei. Ii uram buna sedere si asteptam cu nerabdare ca sa vedem cum se va desfasura acest dosar!

 3. Aia se rugau la Bhuda sau la Sol Invictus,de aia refuză preotul ?

 4. Mai exista clerici si credinciosi care nu accepta compromisul.Trebuie doar cautati.
  Mare atenti cum procedeaza preotul referitor la ingradirea de erezie.Daca nu va respecta procedurile Sfintilor parinti,caterisirea va fi valabila,iar el nu va putea fi considerat preot antiecumenist.Nu se poate ca fiecare sa faca dupa capul lui ci dupa randuiala bisericii.I s-a spus ce trebuie sa faca.Daca nu va proceda canonic,va raspunde in fata Domnului si va pierde si credinciosii pe care ii mai are.Mai sunt cazuri de acest gen.

 5. Felicitări părinte! Eu cred că se încearcă distrugerea Bisericii Ortodoxe mai mult din interiorul ei, vezi și cazul mănăstirii Frăsinei. Episcopi numiți nimeni nu știe după ce criterii!

 6. Ne rugam pentru preotii prigoniti nu pentru tradatori . Cum sa te rogi cu cei de alte confesiuni parintele Cleopa ne-a invatat ca nu avem voie si asa sa ramana .

  1. Dumneze si Maica Domnului Cu Tot Soborul ei Ceresc sa fie cu dv.Parinte Laurentiu.

 7. Va rog rugați-vă pentru Părintele Laurențiu, are mare nevoie de ajutor! Noi, credincioșii bisericii sf Dimitrie din Caransebeș suntem îngroziți, numai în bunul Dumnezeu nădăjduim sa-l scape din prigoana aceasta! Maica Domnului sa-l păzească și la fel pe noi toți!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.