7tineri_Efes

Tropar, Glasul 4

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.


Imparatul Deciu (250), venit din Occident, odata ajuns la Efes, dadu ordin intregii populatii sa se adune in temple pentru a se inchina idolilor. In a treia zi a sarbatorilor organizate cu aceasta ocazie, imparatul ordona arestarea tuturor Crestinilor. Evreii si pagânii din oras ajutara cu sârguinta pe soldati sa duca in piata publica pe toti credinciosii, pentru a-i obliga sa aduca sacrificii idolilor. Multi cedara in fata perspectivei torturilor, in timp ce aceia care refuzau sa se supuna erau omorâti fara mila. In fata acestor demonstratii de cruzime, Maximilian, fiul prefectului orasului, si alti sase tineri din familii bune, care serveau in armata [în versiunile cele mai vechi ei apar ca tineri soldati, dar mai târziu fura prezentati ca niste copii, in special in traditia iconografica] se intristau si varsau multe lacrimi, nu atât pentru suferintele mucenicilor cât pentru pierderea sufletelor celor care se supuneau cedând imparatului. De câte ori era anuntata sarbatoarea unui sacrificiu, ei se retrageau in biserica pentru a se ruga ; dar aceasta atitudine nu scapa din vedere pagânilor, care se dusera sa îi denunte imparatului. Cu ochii inca plini de lacrimi si prinsi in tot felul de legaturi, fura târâti la palat. Maximilian vorbi in numele tuturor, pentru a raspunde imparatului, care le puse intrebari asupra motivului nesupunerii lor : “Noi avem, spuse acesta, un Dumnezeu, a carui slava umple cerul si pamântul, noi Îi dam in dar jertfa tainica a marturisirii credintei noastre si a neâncetatelor noastre rugaciuni !”.

Deciu, plin de mânie, ordona sa le fie smulse centurile, semn al inaltei lor demnitati, si, prefacându-se a-i fi mila de ei, ceru sa fie eliberati de toate legaturile si le dadu câteva zile pentru a reflecta, in timp ce el avea sa lipseasca din oras.

Dupa ce s-au sfatuit intre ei, cei sapte hotarâra sa mearga sa se ascunda intr-o pestera mare situata in partea de rasarit a orasului, pentru a se pregati, in liniste si rugaciune, sa fie adusi din nou in fata tiranului. In timpul zilelor astfel petrecute retrasi, Iamvlih, cel mai tânar dintre ei, se ocupa de aprovizionare si cobora de aceea din când in când in oras.

sf_7_tineri_8Imediat dupa revenirea sa in Efes, Deciu dadu ordin sa fie adusi in fata lui prizonierii Crestini pentru a le propune sa aduca ofrande idolilor. Aflând vestea, cei sapte isi indesira rugaciunile. Facura atâtea nevointe incât la cadera serii se asezara pentru a lua pîinea adusa de Iamvlih si adormira, cuprinsi de somn. Prin Providenta cereasca isi dadura astfel sufletul, cu ragaciunea pe buze.

Furios ca nu ii mai gaseste pe tinerii Crestini, Deciu ceru sa fie cercetati  parintii lor care divulgara locul ascunzatorii si imparatul trimise oameni dându-le ordin sa inchida intrarea in pestera, pentru ca Sfintii sa moara acolo asfixiati. Functionarii insarcinati cu aceasta misiune, Teodor si Barbos, care in ascuns  erau si ei Crestini, executara ordinul fara tragere de inima, apoi ei gravara povestea Muceniciei celor sapte tineri pe placi de plumb puse intr-o lada pe care o ascunsera in apropiere.

Dupa vreo doua sute de ani, sub domnia lui Teodosie cel Tânar (prin 446), o erezie negând invierea mortilor separa Biserica. Fiind cauzata de Episcopul de Aigai, Teodor, aceasta credinta gresita duse la pierderea multor suflete, incât cucernicul imparat Teodosie implora pe Dumnezeu cu lacrimi sa arate adevarul. Atunci se intâmpla ca proprietarul terenului unde se afla pestera celor Sapte Martiri, un oarecare Adatiu, sa hotarasca sa construiasca un staul pentru turmele sale. Pe când scotea pietre, elibera intrarea in pestera si imediat cei sapte revenira la viata, de parca ar fi adormit in ajun, fara sa se fi schimbat nicicum si fara sa fi suferit de pe urma acestui somn lung.

sf_7_tineri_4Adusera imediat vorba de persecutare si de perspectiva inchinarii la idoli in public ordonata de Deciu. Maximilian lua cuvintul spunind : “Haideti fratilor, sa ne ia Deciu ! Sa ne tinem cu vitejie in fata celor ce ne persecuta si sa nu ne tradam credinta prin lasitate. Tu, Iamvlih, ia banii acestia si du-te in oras sa cumperi piine. Ia mai multa decât de obicei, ca ne este tare foame si cu aceasta ocazie vezi ce se mai aude cu imparatul care ne cauta”. Ajuns la intrarea in oras, Iamvlih fu mai intâi surprins sa vada semnul Crucii la toate portile. Nemairecunoscând nici oamenii nici constructiile, se intreba daca viseaza sau daca nu cumva intrase in alt oras. Cumpara pâine in piata dar cind dadu banii brutarului acesta se uita cu atentie la el si il intreba daca nu cumva gasise vreo comoara veche deoarece monezile purtau efigia unui imparat din vechime.

La aceste cuvinte, Iamvlih incepu sa tremure de frica si gândindu-se ca urma sa fie dat in mâinile imparatului, vru sa o ia la fuga. Dar negustorii il tineau si il amenintara sa il ucida daca nu avea sa imparta cu ei comoara ; legându-i o funie de gât, l-au târât in piata publica. Tocmai atunci multimea intilni pe proconsul care se ducea la Episcopul Stefan. Informat de pricina acestei agitatii, inaltul magistrat intreba pe Iamvlih cum gasise comoara aceea si unde o ascundea. Tânarul ii raspunse ca nu gasise nimic ci ca avea banii aceia de la parintii sai. Cum i se puneau intrebari despre tara lui si despre neamurile sale, el raspunse : “De aici sint daca acest oras este Efes iar parintii mei sint cutare si cutare”. Aceste nume fiindu-i  necunoscute proconsulului si mai ales neobisnuite, acesta se mânie si il acuza pe Iamvlih ca vrea sa il insele in timp ce monezile, vechi de peste doua sute de ani, marturiseau ca gasise o comoara. Iamvlih cazu la picioarele sale si il implora sa ii arate unde se afla imparatul Deciu. Când i se raspunse ca acesta era mort de multa vreme, propuse proconsulului sa il urmeze pina la pestera, ca sa-i arata ca plecase cu adevarat sa se refugieze cu cei care ii tineau companie pentru a scapa de persecutiile lui Deciu. Proconsulul impreuna cu Episcopul si o mare multime se dusera la pestera unde fura descoperite tablitele de plumb purtând numele acelor Sfinti tineri. Toti au recunoscut veridicitatea miracolului si au slavit pe Dumnezeu. Proconsulul si Episcopul scrisera apoi imparatului Teodosiu ca aparitia miraculoasa a celor sapte tineri morti de multa vreme era o dovada evidenta a reinvierii trupurilor. Imparatul se precipita la Efes, vizita pe Sfintii copii si le scalda picioarele cu lacrimile sale. Dupa ce au vorbit indelung de povestea lor suveranului si Episcopilor prezenti, Maximilian si cei care il insoteau se lasara incetisor la pamint si adormira pentru totdeauna de somnul mortii. Teodosiu dadu ordin sa fie facuta sapte sarcofage din aur si sa fie cinstiti tinerii cei Sfinti prin mari sarbatori la care invita pe toti locuitorii din Efes, atit bogati cit si saraci. Dar in noaptea urmatoare Sfintii ii aparura in vis cerându-i sa le lase trupurile de-a dreptul pe pamint in pestera lor in asteptarea invierii.

sf_7_tineri_5Pestera celor Sapte Adormiti identificata de traditie cu aceea in care si-a dat sufletul Sfânta Maria Magdalena, deveni un renumit loc de pelerinaj. Cultul lor se intinse in intreaga lume Crestina si se regaseste chiar si in traditia islamului.

Iar cei sapte tineri, si-au dat sfintele lor suflete în mâinile lui Dumnezeu, în ziua a douazeci si doua a lunii octombrie.

DoarOrtodox

Acatistul Sfinţilor Şapte Tineri din Efes

Condacul I

Vrednicilor de laudă, Celor Şapte Sfinţi Tineri din Efes, prin care Preasfânta Treime S-a preaslăvit să le aducem mulţumire şi cu evlavie să le cântăm aşa: Bucuraţi-vă, Sfinţilor Mucenici din Efes, mari ocrotitori ai creştinilor!

 Icosul I

          Vouă, celor care în vremea împăratului Deciu, vă aflaţi în rânduiala ostăşească, uniţi în dragostea pentru Hristos şi petrecând  în post, în curăţie şi în rugăciuni pentru izbăvirea Sfintei Biserici de prigoniri, cu bucurie vă cântăm:

Bucuraţi-vă, Maximilian, Iamvlih, Martinian,

Bucuraţi-vă, Dionisie, Exacustodian, Antonin şi Ioan

Bucuraţi-vă, cei ce  Împăratului Ceresc aţi slujit;

Bucuraţi-vă, cei ce  în curăţie aţi vieţuit;

Bucuraţi-vă, tineri cumpătaţi şi smeriţi;

Bucuraţi-vă, voi, cei de Dumnezeu înţelepţiţi;

Bucuraţi-vă, în prigoane, îndelung răbdători;

Bucuraţi-vă, evlavioşi rugători;

Bucuraţi-vă, Sfinţilor Mucenici din Efes, mari ocrotitori ai creştinilor!

 

Condacul aI II-lea

Nesuferind a vedea cumplitele chinuri  şi ucideri  îndurate de creştini, vă retrăgeaţi într-o biserică unde, aruncându-vă la pământ şi presărându-vă ţărână pe cap, vă rugaţi pentru întărirea celor mari la suflet, care sufereau mucenicie pentru Hristos, şi pentru mântuirea  voastră, cântând: Aliluia!

 

Icosul aI II-lea

Cu mare jale îi priveaţi pe cei fricoşi, care se închinau idolilor înaintea poporului, precum şi pe cei care îşi trădau fraţii ascunşi de teama prigonitorilor, gândindu-vă la sufletele lor şi rugându-vă lui Dumnezeu să nu vă asemănaţi şi voi cu aceştia.

Rugaţi-vă, o, Sfinţi Mucenici, pentru ca în aceste vremuri de încercare a credinţei, a nădejdii şi a dragostei, să nu-L trădăm pe Dumnezeu ori pe aproapele din cauza fricii ori a intereselor materiale nici noi, cei ce vă cântăm:

Bucuraţi-vă, cei ce pentru aproapele aţi plâns şi aţi suspinat;

Bucuraţi-vă, cei ce Calea, Adevărul şi Viaţa aţi aflat;

Bucuraţi-vă, că  în cuget şi în rugăciuni v-aţi unit;

Bucuraţi-vă, că pentru mucenicie v-aţi pregătit;

Bucuraţi-vă, aprigi luptători cu patimile sufleteşti şi trupeşti;

Bucuraţi-vă,         mari cuceritori ai comorilor cereşti;

Bucurati-vă, cei înţelepţiţi în focul nevoinţei;

Bucurati-vă, chipuri adevărate ale pocăinţei;

Bucuraţi-vă, Sfinţilor Mucenici din Efes, mari ocrotitori ai creştinilor!

 

Condacul aI III-lea

          Cu îngăduinţa lui Dumnezeu, trădaţi fiind, aţi ajuns în faţa împăratului, cu lacrimile în ochi, cu ţărâna pe capete, dar cu sufletele pregătite pentru mărturisire, mulţumind lui Dumnezeu şi cântând: Aliluia!

 

Icosul aI III-lea

Atunci când împăratul v-a îndemnat să aduceţi jertfă idolilor, tu, Sfinte Maximilian, l-ai înfruntat astfel: „Noi avem pe Unul Dumnezeu, Împăratul Cel ce vieţuieşte la ceruri, de a Cărui slavă este plin cerul şi pământul. Aceluia îi aducem jertfă de mărturisire şi rugăciunile noastre în tot ceasul; iar ardere şi jertfe necurate nu vom aduce idolilor voştri, ca să nu ne întinăm sufletele noastre”.

Şi tot cu voia lui Dumnezeu, împăratul Deciu, după ce v-a luat brâiele ostăşeşti, v-a lăsat liberi, dându-vă timp de gândire, apoi a plecat pentru o vreme din Efes.

Sfinţilor Mucenici, rugaţi-vă ca Dumnezeu să nu îngăduie încercări peste puterile noastre, ci să ne trimită ajutor din cer la vreme de prigoană şi ispită, nouă, celor ce vă cântăm:

Bucură-te, Sfinte Maximilian, căci pe Dumnezeu L-ai mărturisit;

Bucură-te, vas ales, de  Duhul Sfânt călăuzit;

Bucuraţi-vă, cei  ce aurul credinţei aţi preţuit;

Bucuraţi-vă,  că de jertfe idoleşti v-aţi ferit;

Bucuraţi-vă, că sufletele vi le-aţi salvat;

Bucuraţi-vă, cei şi ce de chinuri aţi scăpat;

Bucurati-vă, mărturisitori de Dumnezeu întăriţi,

Bucurati-vă, grabnic ajutători ai creştinilor prigoniţi,

Bucuraţi-vă, Sfinţilor Mucenici din Efes, mari ocrotitori ai creştinilor!

 

Condacul aI IV-lea

Văzând mila lui Dumnezeu, aţi luat aur şi argint din casele voastre, le-aţi împărţit  celor nevoiaşi, în taină şi la arătare, cântând: Aliluia!

 

Icosul aI IV-lea

În absenţa împăratului, fiind de Dumnezeu călăuziţi spre arătarea slavei Sale, aţi hotărât să intraţi într-o peşteră mare din muntele Ohlon, aflată în partea răsăritului, spre a vă ruga în linişte pentru dobândirea cununilor cereşti ale muceniciei.

Sfintilor Mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu să ne ajute să transformăm cu înţelepciune toate prigoanele şi ispitele în prilejuri de trăire şi de mărturisire a credinţei ortodoxe şi noi, cei ce vă cântăm:

Bucuraţi-vă,         miluind, voi, cei ce aţi fost miluiţi;

Bucuraţi-vă,         cei de Dumnezeu înţelepţiţi;

Bucuraţi-vă, căci la rugăciuni în linişte aţi râvnit;

Bucuraţi-vă,         căci gânduri cereşti aţi dobândit;

Bucurati-vă, dispreţuind cele pământeşti;

Bucurati-vă, căutând  comorile cereşti;

Bucuraţi-vă, pentru izbăvirea de frică, mijlocitori;

Bucuraţi-vă, pentru cei ispitiţi, rugători;

Bucuraţi-vă, Sfinţilor Mucenici din Efes, mari ocrotitori ai creştinilor!

 

Condacul aI V-lea

Aţi luat apoi câţiva arginţi necesari pentru hrană şi, ducându-vă spre muntele Ohlon, aţi intrat în peştera dintr-însul. Acolo, în linişte, v-aţi rugat lui Dumnezeu cu tot sufletul să vă întărească întru mărturisirea preasfântului Său nume, ca astfel să puteţi sta fără frică înaintea tiranului şi, bărbăteşte pătimind, să câştigaţi de la Domnul nostru Iisus Hristos cununa cea neveştejită a slavei, cea pregătită credincioşilor robilor Lui.

Aţi petrecut acolo multe zile, lăudând neîncetat pe Dumnezeu, rugându-vă pentru mântuirea sufletelor voastre şi cântând: Aliluia!

 

Icosul aI V-lea

Pe cel mai tânăr, pe Iamvlih, l-aţi rânduit spre slujire, adică să aducă cele de trebuinţă din cetate.  Aşadar, Sfântul Iamvlih îşi schimba hainele sale şi se îmbrăca în haine proaste, ca să nu fie cunoscut; iar din arginţii pe care îi lua, o parte îi împărţea săracilor, iar cu partea rămasă cumpăra hrană.

Sfinţilor Mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu să ne ajute să chivernisim cu înţelepciune talanţii dăruiţi spre mântuire şi noi, cei ce vă cântăm:

Bucuraţi-vă,         că în peşteră aţi intrat;

Bucuraţi-vă,         că pentru întărirea credinţei v-aţi rugat;

Bucurati-vă, căutătorii smereniei;

Bucuraţi-vă, cinstitorii milosteniei;

Bucuraţi-vă, Înţelepţi, ce timpul mântuirii bine l-aţi chibzuit;

Bucuraţi-vă, căci sufletele pentru mucenicie le-aţi pregătit;

Bucuraţi-vă, slăvindu-L în veci pe Dumnezeu;

Bucuraţi-vă, ajutându-ne şi pe noi, spre slava numelui Său;

Bucuraţi-vă, Sfinţilor Mucenici din Efes, mari ocrotitori ai creştinilor!

 

Condacul aI VI-lea

După mai multe zile, Sfinte Iamvlih, mergând spre cetate în chip de sărac, ai văzut venirea împăratului şi ai auzit porunca lui, ca, în ziua următoare, toţi mai-marii cetăţenilor şi ai oştilor să fie gata spre a aduce jertfe idolilor.

Tot tu ai auzit că împăratul a poruncit ca şi voi să fiţi căutaţi spre a aduce jertfa  necurată. Atunci, ducându-le puţină pâine fraţilor tăi   întru Hristos, cuprins de teamă, ai alergat spre peşteră, punându-ţi nădejdea în Dumnezeu şi cântând: Aliluia!

 

Icosul aI VI-lea

          Umplându-vă de frică şi căzând cu feţele la pământ, cu plângere şi cu suspine v-aţi rugat lui Dumnezeu, încredinţându-vă ajutorului şi milei Sale.

Rugaţi-vă, o, Sfinţi Mucenici, ca în primejdii şi în ispite să ne pocăim pentru păcatele săvârşite, să ne încredinţăm voii lui Dumnezeu şi să avem nădejde în ajutorul şi mila Sa, şi noi, cei ce vă cântăm:

Bucuraţi-vă, cei ce, prin rugăciune, frica aţi biruit;

Bucuraţi-vă, cei ce la mântuirea tuturor v-aţi gândit;

Bucuraţi-vă, căci, cu smerenia, milă divină aţi aflat;

Bucuraţi-vă, căci, cu credinţa, pe Dumnezeu L-aţi bucurat;

Bucuraţi-vă, căci nădejdea în ajutorul Său v-a fost neclintită;

Bucuraţi-vă, căci dragostea faţă de El a fost desăvârşită;

Bucuraţi-vă, rugându-vă pentru izbăvirea tuturor celor prigoniţi;

Bucuraţi-vă, mijlocind ajutor şi pentru noi, cei ispitiţi;

Bucuraţi-vă, Sfinţilor Mucenici din Efes, mari ocrotitori ai creştinilor!

 

Condacul aI VII-lea

          După ce v-aţi rugat, fiind seară, aţi mâncat cu gândul la primirea chinurilor în ziua următoare, cântând lui Dumnezeu: Aliluia!

 

Icosul aI VII-lea

Vorbind apoi între voi, v-aţi îndemnat unul pe altul spre  spre bărbăteasca pătimire pentru Hristos.

Sfinţilor Mucenici, ajutaţi-ne, prin rugăciuni,  să ne izbăvim de patimile sufleteşti şi trupeşti pentru ca, la vreme de ispită ori prigoană, să avem râvna voastră de a face voia lui Dumnezeu şi noi, cei ce vă cântăm:

Bucuraţi-vă, cei pentru care mucenicia era sărbătoare;

Bucuraţi-vă, voi, cei cu suflet mare;

Bucuraţi-vă, voi, cei alipiţi de Dumnezeu;

Bucuraţi-vă, întru slava numelui Său;

Bucuraţi-vă, cei cu trupuri îndumnezeite;

Bucuraţi-vă, mari mijlocitori pentru noi în ispite;

Bucuraţi-vă, Tineri călăuziţi de Duhul Sfânt;

Bucuraţi-vă, spre cununile muceniciei alergând;

Bucuraţi-vă, Sfinţilor Mucenici din Efes, mari ocrotitori ai creştinilor!

 

Condacul aI VIII-lea

Mare şi preaslăvită este minunea  săvârşită cu voi, Sfinţilor, căci Dumnezeu v-a poruncit apoi să adormiţi cu oarecare străină şi minunată adormire timp de aproape două sute de ani, pentru a vă trezi, spre întărirea credinţei,  într-o perioadă în care învăţătura despre învierea morţilor era atacată de eretici. Iar noi, pentru această mare purtare de grijă, Îi mulţumim lui Dumnezeu, Îl slăvim şi Îi cântăm  cu bucurie: Aliluia!

 

 

Icosul aI VIII-lea

Însuşi Împăratul Ceresc v-a ales din mijlocul mucenicilor, dăruindu-vă somn de moarte şi  păzindu-vă sufletele în mâinile Sale, în timp ce trupurile voastre zăceau în peşteră neschimbate şi nestricate, ca şi cum aţi fi dormit.

Rugaţi-vă, Sfinţilor Mucenici, să ne trimită Dumnezeu ajutor din Cer, pentru a nu adormi în patimi şi în păcate, ci având nădejdea învierii şi a vieţii veşnice şi noi cei care vă cântăm:

Bucuraţi-vă, pietre din zidul Bisericii creştine,

Bucuraţi-vă, cei aleşi pentru mărturisirea tainelor divine;

Bucuraţi-vă, cei prin care se mustră erezia;

Bucuraţi-vă, cei prin care se întruchipează filocalia;

Bucuraţi-vă, cei prin care s-a întărit dogma despre învierea morţilor;

Bucuraţi-vă, cei prin care s-a ruşinat îndrăzneala ereticilor;

Bucuraţi-vă, prieteni ai lui Hristos;

Bucuraţi-vă, cei ce v-aţi adus Lui prinos;

Bucuraţi-vă, Sfinţilor Mucenici din Efes, mari ocrotitori ai creştinilor!

 

Condacul aI IX-lea

          Neştiind cele întâmplate, împăratul a poruncit să fie astupată uşa peşterii, ca să muriţi de foame şi de sete. Iar doi postelnici împărăteşti care erau creştini tăinuiţi, Teodor şi Rufin, au scris despre pătimirea voastră pentru Hristos pe două tabliţe de plumb pe care  le-au pus într-un sicriaş de aramă şi l-au ascuns între pietrele de la uşa peşterii, cântând lui Dumnezeu: Aliluia!

 

Icosul aI IX-lea

          După aproape două sute de ani, în timpul împăratului Teodosie cel Tânăr, nişte eretici îi prigoneau pe adevăraţii creştini, susţinând că nu există învierea morţilor pe care Însuşi Hristos ne-a poruncit s-o aşteptăm fără îndoială. Cuprins de mâhnire, însuşi împăratul se ruga cu lacrimi, alături de creştini, ca Dumnezeu să trimită Bisericii Sale ajutor ceresc.

Iar noi, aflând taina ce se săvârşea prin voi, vă rugăm să mijlociţi acum, ca şi atunci, ivirea unor conducători dreptcredincioşi  care să ne apere de ecumenism şi de pecetea antihristică şi să cânte împreună cu noi:

Bucuraţi-vă, cei  de chinuri aţi fost izbăviţi;

Bucuraţi-vă, cei ce în primejdii şi pe noi ne ocrotiţi;

Bucuraţi-vă, mari apărători ai credinţei creştine;

Bucuraţi-vă, slujitori devotaţi ai voinţei divine;

Bucuraţi-vă, lăudând pe Dumnezeu neîncetat;

Bucuraţi-vă,  mulţumindu-I pentru ajutorul dat;

Bucuraţi-vă, cei ce ni-i arătaţi pe  bunii conducători,

Bucuraţi-vă, în ispite, grabnic ajutători;

Bucuraţi-vă, Sfinţilor Mucenici din Efes, mari ocrotitori ai creştinilor!

 

 

Condacul aI X-lea

          Auzind rugăciunile şi suspinele cu lacrimi ale împăratului Teodosie şi ale multor credincioşi, Dumnezeu a descoperit taina învierii morţilor şi a vieţii veşnice într-un mod tainic. Stăpânul muntelui Ohlon, fără să ştie nimic despre voi, începând să-şi construiască un staul pentru oile sale, a luat pietre din zidul peşterii în care vă aflaţi, destupând-o. Apoi, la fel ca şi pe Lazăr cel mort de patru zile, Dumnezeu v-a înviat şi pe voi, care adormiserăţi de mulţi ani. Hainele vă erau întregi, iar trupurile – neschimbate, aşa că voi, trezindu-vă, v-aţi făcut obişnuita rugăciune de dimineaţă, cântând: Aliluia!

 

Icosul aI X-lea

Neştiind lucrarea ce se săvârşea prin voi şi aducându-vă aminte că împăratul Deciu vă căuta pentru a aduce jertfă idolilor, aţi hotărât să  nu mai staţi ascunşi, ci să ieşiţi să-L mărturisiţi pe Împăratul ceresc înaintea împăratului pământesc şi să primiţi de bunăvoie mucenicia pentru Domnul nostru Iisus Hristos.

Rugaţi-vă, Sfinţi Mucenici, să dobândim înţelepciunea de a-L mărturisi pe Dumnezeu în fiecare zi cu vorba, cu fapta şi cu gândul, noi cei care vă cântăm:

Bucuraţi-vă, cei ca şi Lazăr, spre slava lui Hristos înviaţi;

Bucuraţi-vă, Tineri ocrotiţi şi binecuvântaţi;

Bucuraţi-vă, comori ascunse de Dumnezeu în pământ;

Bucuraţi-vă, Fericirile cereşti aflând;

Bucuraţi-vă, ostaşi uniţi în slujba Adevărului;

Bucuraţi-vă, flăcări arzând pentru slava Mântuitorului;

Bucuraţi-vă, cei ce mijlociţi somn liniştit;

Bucuraţi-vă, cei ce aproape două sute de ani aţi dormit;

Bucuraţi-vă, Sfinţilor Mucenici din Efes, mari ocrotitori ai creştinilor!

 

 

Condacul aI XI-lea

Însă, mai înainte de a ieşi din peşteră pentru mărturisirea  credinţei, i-aţi dat Sfântului Iamvlih un ban de argint, să vă cumpere pâine din cetate.

Mult te-ai mirat, Sfinte Iamvlih, văzând pietre la gura peşterii, Sfinte Cruci pretutindeni şi  oameni cu straie diferite care pomeneau fără teamă numele lui Hristos. Nu mai cunoşteai, însă, pe nimeni, iar când ai vrut să cumperi pâine cu banul de argint ce avea chipul şi numele împăraţilor de demult, ai fost prins şi dus în faţa antipatului şi a episcopului Ştefan, deoarece toţi credeau că ai aflat vreo comoară din vechime, pe care o tăinuieşti.

Ascultând cele istorisite de tine, Sfinte Iamvlih, numai episcopul Ştefan a înţeles că Dumnezeu vrea să ne descopere, prin voi, o taină şi, împreună cu antipatul şi cu  mai-marii cetăţii, a mers, alături de tine, la peştera din muntele Ohlon, cântând: Aliluia!

 

Icosul aI XI-lea

Ajunşi la peşteră, episcopul şi antipatul au găsit sicriaşul de aramă în care erau cele două tăbliţe de plumb pe care era scris că Şapte Sfinţi Tineri, adică Maximilian, fiul eparhului, Iamvlih, Martinian, Ioan, Dionisie, Exacustodian şi Antonin, au sfârşit muceniceşte pe vremea lui Deciu, care a poruncit să se astupe gura peşterii în care vă aflaţi.

Iar noi, pentru aceasta, Îl slăvim pe Dumnezeu şi vă rugăm să veniţi în ajutor tuturor celor care au ispite peste puterile lor şi  vă cântă aşa:

Bucuraţi-vă, Tineri cu inimi curate;

Bucuraţi-vă, cei prigoniţi pentru dreptate;

Bucuraţi-vă, cei ce pentru păcatele lumii aţi plâns;

Bucuraţi-vă, cei prin care vrăjmaşul a fost învins;

Bucuraţi-vă, cei prin care tainele sunt aflate;

Bucuraţi-vă, cei ce ne izbăviţi de duhurile necurate;

Bucuraţi-vă, comori aflate prin voia lui Dumnezeu;

Bucuraţi-vă,  martori ai slavei numelui Său;

Bucuraţi-vă, Sfinţilor Mucenici din Efes, mari ocrotitori ai creştinilor!

 

 

Condacul aI XII-lea

Apoi, intrând episcopul, antipatul, mai-marii cetăţii şi poporul în peşteră, v-au găsit şezând plini de bucurie, cu feţele strălucind de frumuseţea  luminii dumnezeieşti, s-au închinat la picioarele voastre  şi au dat slavă lui Dumnezeu, Care i-a învrednicit pe ei a vedea o minune preaslăvită ca aceea.  Apoi, însuşi împăratul  Teodosie, fiind înştiinţat că s-a arătat chipul învierii ce are să fie, în trupurile voastre, a venit în grabă la voi, a căzut la picioarele voastre închinându-vi-se, apoi v-a cuprins cu dragoste, v-a sărutat,  slăvindu-L pe Dumnezeu şi cântând cu lacrimi de bucurie: Aliluia!

 

Icosul aI XII-lea

Apoi, tu Sfinte Maximilian, i-ai spus împăratului că, pentru credinţa lui cea tare, Dumnezeu v-a înviat pe voi mai înainte de învierea cea de obşte şi tot pentru aceasta, împărăţia sa va fi mai puternică.

După aceea,  cu toţii au ascultat cu evlavie cuvintele voastre  ziditoare de suflet. Apoi, după şapte zile, timp în care împăratul v-a slujit şi s-a împărtăşit cu voi, aţi adormit cu somnul morţii, după porunca lui Dumnezeu.

Iar noi, pentru această minune preaslăvită, ne alăturăm soborului de episcopi de la praznicul cel luminos săvârşit pentru cinstirea voastră, mulţumind lui Dumnezeu, slăvindu-L şi cântându-vă aşa:

Bucuraţi-vă, mărturisitori, prin care Dumnezeu a vorbit;

Bucuraţi-vă, cei prin care Crezul privind învierea morţilor s-a adeverit;

Bucuraţi-vă,  cei prin care se încearcă adevărata credinţă;

Bucuraţi-vă,  cei prin care se arată a creştinilor biruinţă;

Bucuraţi-vă,  cei ce aduceţi bucurie;

Bucuraţi-vă, cei ce ne izbăviţi de erezie;

Bucuraţi-vă, voi, cei blânzi şi smeriţi;

Bucuraţi-vă, cei ce de patimi ne izbăviţi;

Bucuraţi-vă, Sfinţilor Mucenici din Efes, mari ocrotitori ai creştinilor!

 

Condacul aI XIII-lea

Ne închinăm cu evlavie Preasfintei Treimi şi Îi mulţumim pentru taina învierii din morţi descoperită prin voi, Sfinţilor Maximilian, Iamvlih, Martinian, Ioan, Dionisie, Exacustodian şi Antonin şi  pentru ajutorul dat vouă şi ne rugăm ca şi pe noi, ca şi pe voi, să ne ajute în lupta cu ispitele, cu patimile noastre şi cu viclenia antihristică.

Mulţumim, de asemenea, Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi Tuturor Sfinţilor care v-au ajutat să vă sfinţiţi sufletele şi trupurile şi ne rugăm să ne ajute şi pe noi să avem râvna voastră în împlinirea voii lui Dumnezeu.

O, Sfinţilor  Şapte Tineri din Efes,  rugaţi-vă pentru noi lui Dumnezeu să ierte mulţimea păcatelor noastre, pentru ca şi noi să ne bucurăm de învierea din morţi, spre viaţa de veci, cântând împreună cu voi: Aliluia!

( Acest condac se zice de trei ori, apoi Icosul întâi şi Condacul întâi)

Rugăciune

Sfinţilor Şapte Tineri din Efes, rugaţi-vă să ne dăruiască Dumnezeu duhul înţelepciunii, al înţelegerii şi al sfatului, al tăriei şi al cunoştinţei, al bunei-credinţe şi duhul temerii de Dumnezeu, pentru a-I oferi şi noi cu bucurie Preasfintei Treimi inimile noastre.

Aşa, Sfinţilor, ajutaţi-ne să avem între noi dragoste nefăţarnică, bucurie, pace, îndelungă-răbdare, bunătate, facere de bine, credinţă statornică, blândeţe, înfrânare şi curăţie, pentru ca, uniţi fiind în cuget, să rămânem statornici în iubirea lui Dumnezeu şi a aproapelui, sprijinindu-ne unii pe alţii, ca şi voi, pe drumul mântuirii.

Doamne, Iisuse Hristoase, pentru rugăciunile Sfinţilor Şapte Tineri din Efes, izbăveşte, acum ca şi atunci, Sfântă Biserica Ta de ecumenism, iar pe noi  toţi  – de  pecetea antihristică. Amin.

S-a nevoit transcriind acest acatist pentru doarortodox.ro dna Lucreția, căreia îi mulțumim din inimă.

DoarOrtodox

3 comentarii


 1. Să ne minunăm de atotştiinţa lui Dumnezeu şi de purtarea grijă Lui de grijă pentru Biserica Sa.

  E important mesajul dumnezeiesc transmis prin acesti sfinţi atât pentru Biserica sa, cât şi pentru noi. Acatistul şi l-au scris Sfinţii, prin vieţile lor, si cei care le-au făcut cunoscute. Aici nu e vorba despre o proprietate intelectuală a cuiva anume. Eu cred că un acatist nu poate fi scris de către o singură pesoană. Dacă cerem o binecuvântare pentru a-l scrie, ne rugam lui Dumnezeu şi Sfinţilor să ne ajute, cercetâm cu atenţie mesajul dumnezeiesc pe care ni l-au transmis din toate sursele, apoi cerem sfaturi de la unul şi de la altul corectând ce am greşit, mai putem spune că l-am scris singuri? Poate că aşa, dacă ne loveşte mândria! Să nu fie!

  Dumnezeu a prevăzut că, dacă pe vremea lui Deciu oamenii erau prigoniţi pentru că erau creştini, peste nici două sute de ani, se va putea vorbi liber despre Hristos. Însă, neştiind să se bucure de libertate, unii vor ajunge să se jure pe numele Său, să nege Învierea Sa şi chiar să-i prigonească pe dreptcredincioşii care nu erau de acord cu ei.

  Acest lucru se poate intampla in orice moment istoric, deoarece necuratul caută noi modalităţi de a-i război pe creştini. Si, din nefericire, găseşte. Ştim să ne bucurăm de libertate in zilele noastre? Nu exagerăm cu nimic? Îi place lui Dumnezeu ce facem noi, fiecare in parte? Dar ce se intâmplă cu Biserica Sa?

  Atunci a fost nevoie de rugăciunile smerite ale unui împărat şi ale multor creştini pentru ca taina Învierii să fie din nou adeverită prin trupurile acestor Sfinţi. Oare de ce este nevoie în zilele noastre pentru a fi plăcuţi Lui?

  Dumnezeu să ne acopere cu mila Sa şi să ne lumineze mintea, pentru a nu greşi mult. Iar, dacă greşim, să ne ajute să ne pocăim la timp.Amin.

 2. Care este sursa acestui Acatist? de UNDE l-a transcris d-na Lucreția? Mulțumim anticipat pt răspuns!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.