2 februarie 2011, de Praznicul Întâmpinării Domnului, părintele arhimandrit Teofil Lefter stareţul Mănăstirii Pângăraţi a plecat dintre noi să-l Întâmpine pe Mântuitorul şi în Ceruri, după o suferinţă de cateva luni cauzata de cancer.

Părintele Teofil Lefter împreună cu Gheronda Partenie, stareţul Mănăstirii Athonite Sfântul Pavel - 11 octombrie 2010 (Fofo: Silviu-Andrei Vlădăreanu)

Slujba prohodirii va avea loc duminică, 5 februarie, după slujba Sfintei Liturghii. Sicriul cu trupul părintelui este depus în biserica mare a Mănăstirii Pângăraţi.

Dumnezeu să-l ierte, veşnică să-i fie pomenirea!

Mesajul de condoleante al Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane:

Am aflat cu multa durere ca in seara praznicului Intampinarii Domnului (2 februarie 2012) a trecut din aceasta lume arhimandritul Teofil Lefter, staretul Manastirii Pangarati din judetul Neamt. Sufletul parintelui arhimandrit Teofil Lefter a fost intampinat de Hristos Dumnezeu in Imparatia Sa cea vesnica, dupa ce a rostit si el cuvantul Dreptului Simeon: Acum slobozeste pe robul Tau, Stapane, dupa cuvantul Tau, in pace…

sursa: doxologia.ro

Nascut la data de 7 martie 1959 in localitatea Letea, jud. Bacau, parintele Teofil a pornit in anii a80 ai veacului trecut pe drumul nevointelor calugaresti in obstea Manastirii Bistrita de Neamt, sub ascultarea arhimandritului Ciprian Zaharia. Dupa anul 1990 a fost transferat la Manastirea Pangarati, ctitorita de domnitorul Alexandru Lapusneanu in secolul al XVI-lea, pentru a ajuta la ridicarea din ruina si din multele umilinte la care fusese supusa aceasta asezare monastica in timpul regimului comunist. Ca vietuitor in obstea Pangaratilor, iar din anul 1996 vrednic si harnic staret al acestei manastiri, parintele Teofil, impreuna cu obstea manastirii, a muncit cu exemplara daruire si jertfelnicie pentru ca asezarea monahala sa revina la frumusetea ei de odinioara.

sursa: ziarullumina.ro

In anul 2002, in ziua de 6 mai, ca Mitropolit al Moldovei si Bucovinei am resfintit biserica voievodala restaurata, dar si locul zidirii noului lacas de inchinare. Dupa opt ani de munca jertfelnica, biserica mareata ctitorita de staretul Teofil a fost terminata, aratand prin frumusetea ei credinta vie si lucratoare, marturisita de o obste pilduitoare si de multi credinciosi darnici.

sursa: doxologia.ro

Noua biserica a Manastirii Pangarati arata dragostea si evlavia monahilor, a ctitorilor si binefacatorilor ei fata de toti Sfintii Romani, intre care stralucesc Sfintii Cuviosi Simeon si Amfilohie de la Pangarati, canonizati de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, alaturi de alti sfinti nemteni, la propunerea Noastra, in anul 2008. Cu prilejul sfintirii noii biserici de la Pangarati am recunoscut si evidentiat multele osteneli si vrednicii ale noului ctitor al Manastirii Pangarati, parintele staret Teofil Lefter, acordandu-i, in semn de pretuire si binecuvantare, Crucea patriarhala pentru clerici.

sursa: doxologia.ro

Arhimandritul Teofil Lefter nu a construit doar biserica de zid de la Pangarati, corpuri de chilii, clopotnita si celelalte dependinte ale chinoviei, ci a zidit cu dragoste unita cu multa truda duhovniceasca si Biserica din sufletele multor calugari si a numerosilor pelerini care veneau si-l cautau pentru dezlegarea pacatelor, pentru cuvant de invatatura, iar unii si pentru ajutor material. Astfel, parintele Teofil a desfasurat o activitate misionara luminata de evlavie si credinta, dovedind faptul ca a fost un slujitor bun si credincios, care a inmultit talantii primiti de la Dumnezeu.

sursa: doxologia.ro
sursa: doxologia.ro

In aceste momente de intristare pentru obstea Manastirii Pangarati, pentru fiii duhovnicesti ai parintelui Teofil, pentru credinciosii pelerini ai acestei manastiri nemtene, va indemnam sa pomeniti in rugaciuni pe ctitorul innoitor al Manastirii Pangarati, aducandu-va aminte cuvintele Sfantului Apostol Pavel, care zice: Nu va intristati ca si cei ce nu au nadejde! (cf. I Tesaloniceni 4, 13).

sursa: doxologia.ro

Ne rugam Mantuitorului Hristos cel Inviat din morti sa aseze sufletul arhimandritului Teofil Lefter intru Imparatia Sa, acolo unde dreptii ca luminatorii stralucesc, in lumina, pacea si iubirea Preasfintei Treimi!

Vesnica lui pomenire din neam in neam!

Cu parintesti condoleante si binecuvantari pentru obstea indurerata,

† Daniel Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

https://i0.wp.com/i1107.photobucket.com/albums/h400/doarortodox/sustineclinicaNERA.jpg?w=1440

24 de comentarii

 1. acum mergem la mormant la Parintele si ii vorbesc lui Antonie despre Sfintia lui..Doamne nu credeam ca vom vedea asemenea..

 2. e greu de spus..de realizat asa ceva..tare mi-as fi dorit sa dea binecuvantare lui Antonie, copilului meu, pe care din pacate nu l-a cunoscut..s-a nascut exact cu o saptamana inainte sa…dar am bucurie, macar , cand era in burtica il binecuvanta mereu..este si va ramane totul viu..

 3. SFINTE PARINTE RUGATI-VA PENTRU NOI PACATOSII!
  NE ESTE FOARTE DOR DE SFIINTIA DUMNEAVOASTRA!

  1. Astazi ati fi implinit 53 de ani,.De obicei veneam la dumneavoastra si ne intimpinati in prag ,,vesel cu glasul duios,, ne invitati sa luam loc alaturi de toti fii dvs duhovnicesti,dar azi ne indreptam tristi spre Sfintul Lacas ,pe care cu toata dragostea l-ati constuit si l-ati lasat mostenire.
   Primiti de la noi ,in acest ceas sacru de aniversare,,buchetul cuvintelor noastre ,parfumate,de multumire,recunostiinta.
   Ati plecat mult prea devreme,,dar stim ca de acolo de sus,ne auziti,ne vedeti si sinteti mereu alaturi de noi-,sinteti Ingerul nostru pazitor,.Ne este foarte dor de Sfintia Voastra de glasul duios,de sfaturile ,de micile dojeni parintesti,-dar ne plecam capul la mormintul Sfintiei Voastre ,rugind pe Bunul Dumnezeu sa va aseze in Ceata Sfintilor,de-a Dreapta Sa,si Sfintia Voastra sa ne Binecuvinteze ,din inaltul cerului.
   Dumnezeu sa- ierte! AMIN!

   1. Parintele este si va fi mereu in sufletul meu…

 4. Dumnezeu sa-l odihneasca in Rai ! Un glas de o duiosie cereasca, ne umplea sufletele de bucurie si pace duhovniceasca ! Am primit binecuvantari dupa Sf Maslu si parca pluteam, primeam putere sa lupt si sa cred in ajutorul lui Dumnezeu ! Un glas nevazut ma indemna sa merg la Sf Maslu, acum Parintele Teofil nu ne va mai binecuvanta in chip vazut , dar va fi mereu cu noi cei ce l-am cunoscut !

 5. DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN CEATA SFINTILOR

 6. Dumnezeul sa ierte ,sint trista ca a plecat dintre noi , a lasat un gol imens si neastepta, tare dureros ,nu am puterea sa spun tot…… ma doare sufletul…….am perdut un parinte ,duhovnic, un OM deosebit .
  .NU VOM UITA NICI O DATA , va purtam si suflet si in gind. VESNICA LUI POMENIRE. .Dumezeu sa-l odihnesca in pace.

 7. roxana
  Dumnezeu sa-l randuiasca in randurile Sfintilor ,a lasat un gol imens si neasteptat,duhovnic iscusit si harnic pe ogorul Domnului,indrumator intelept in viata monahala pt.fratele meu in 1996.

 8. Multumim mult pentru intelegere.Multumim celor care au raspuns apelului nostru de a posta pe net inmormantarea parintelui staret Teofil de la Pangarati si-L rugam pe Bunul Dumnezeu sa va mangaie sufletele indurerate iar parintelui ii dorim mantuire si raspuns bun la infricosata si dreapta Judecata a Mantuitorului nostru IISUS HRISTOS.Vesnica sa-i fie pomenirea

 9. Bunul Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca. Multumesc Sfinte Parinte pentru ajutorul dat, mie si familiei mele, prin sfintele rugaciuni, incurajari si sfaturi.Desi sunt foarte departe de locurile natale si de Sfintia Sa,tot timpul l-am purtat in suflet si oricand aveam nevoie de un sfat il sunam si ma ajuta.Regret enorm ca nu am reusit sa-l mai revad macar odata.Dumezeu sa-l odihnesca in pace.

 10. Dumnezeu sa-l odihneasca si sufletul lui sa se alature cetelor ingeresti! A fost un parinte adevarat…am reusit si l-am cunoscut putin personal doar vorbind cu el. Am mai pierdut un OM si un parinte!

 11. Rugam pe cei care au filmat inmormantarea parintelui sa aiba bunavointa sa o posteze pe net si pentru cei care nu au reusit sa ajunga acolo din cauza vremii.Macar acum sa lase egoismul si sa se gandeasca si la tristetea noastra.Parintele STARET a fost un om bun.Sa dea Domnul sa fie model de bunatate pentru toti cei care l-au cunoscut si mai ales pt ucenicii sfintiei sale.Sa nu-l uite in rugaciune si sa nu se indeparteze de manastire nici de acum inainte.VESNICA LUI POMENIRE.

 12. L-am cunoscut in 1989 la Manastirea Bistrita ,l-am regasit in 1997la Manastirea Pingarati,unde vorbele de duh , rugaciunile , slujbele de Sfintu Maslu,,slujbele de la cumpana anilor au insemnat pentru mine si familia mea o dulce alinare in momentele de cumpana ale vietii.O data ce treceai pragul manastirii,mereu te tragea ceva spre acest lacas de cult.
  Aici am cunoscut privirea lui,care ,cind vorbea ,parca trecea prin tine,avea o caldura aparte,era un om simplu,dar plin de personalitate,un bun gospodar,o enciclopedie de la care puteai invata orice si oricind
  Aici am gasit un loc de incarcare spirituala,linistea sufleteasca ,un colt de rai.Experienta sa duhovniceasca,buna sfatuire,simplitatea nevinovata,rugaciunea sincera le-a luat cu sine in chinovia cea vesnica
  Tristetea despartirii de acest adevarat duhovnic,este compensata de constiinta prezentei unui nou rugator pentru noi la Tronul indurarilor. Ii vom cere in continuare sfaturi si rugaciuni ii vom spune,,caci sint sigura ca ne asculta———-acum;’ e prea tirziu si prea devreme pentru lacrimi,sa le pastram pentru pacate—-acum e vremea rugaciunii ‘asa m-a invatat.
  Lumea crestina a pierdut un duhovnic,un preot,care nu de multe ori a fost luat drept reper,in ochii caruia gaseai mereu linistea de care aveai nevoie,si speranta ta capata putere.
  Acesta a fost si va ramine pentru noi Parintele Staret Arhimandrit TEOFIL LEFTER
  Multumesc Sfinte Parinte pentru ajutorul dat mie si familiei,prin incurajari,rugaciuni si sfaturi,pentru iubirea Sfintiei Voastre.Cu profunda durere in suflet,va cinstim in duh de rugaciune memoria ,raminind pentru noi parintele duhovnic ,care dupa modelul Pastorului Hristos,a aratat grija parinteasca celor incredintati lui spre pastorie.
  Va sarutam Dreapta Parinte,si ne rugam ca Preamilostivul Dumnezeu caruia ati slujit cu credinta ,sa va aseze sufletul in Lumina Imparatiei Cerului,unde dreptii ca luminatori stralucesc si odihnesc,
  Nu te vom uita niciodata .Nu va spunem ADIO minunatul nostru duhovmic,ci speram in intilnirea in SIONUL cel CERESC.Rugati-va si pentru noi pacatosii.

 13. L-am cunoscut personal,pe acest om ,parinte si staret.A fost bacuan de-al nostru si de la prima vedere,aproape-i fiind, am simtit in acelasi timp,bucurie,multumire si chiar mandrie,ca am avut onoarea sa-i vorbesc,sa-l ascult.Orice mi-as fi imaginat,doar ca a fost atat de bolnav,nu!Era un altruist,de o vrednicie fara seaman,cu ganduri mari si idei sfinte.Bijuteria pe care a gravat-o in suflete si in sanul curtii manastiresti,va ramane vesnica in timp si o amintire despre El,cel ce a fost si ce a reusit.De la aflarea acestei triste stiri,un gol imens imi ravaseste sufletul.Candva,in tinerete,a lucrat la aceeasi fabrica unde am lucrat si eu,m-am bucurat cand mi-a spus asta…De parca as fi intuit plecarea lui,in ultimul timp doream cu ardoare sa-l revad si sa-i spun ceva…nici nu imi mai amintesc ce!Dar daca imi voi aminti,voi face tot posibilul sa-l regasesc acolo unde e,unde va fi.Parinte Teofil,nu sunt demn de bunatatea ta,de amintirea ta.Vei ramane , cat Dumnezeu imi va lasa zile,modelul desavarsit de a fi si a cladi.Dumnezeu sa va rasplateasca pentru inalta misiune pe care ati avut-o si ati indeplinit-o exemplar.Spre amintire si pomenire vesnica!
  Cu lacrimi in priviri si tristete in suflet ,nevrednic admirator.

 14. Bunul Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca. Multumesc Sfinte Parinte pentru ajutorul dat, mie si familiei mele, prin sfintele rugaciuni, incurajari si sfaturi. Bunul Dumnezeu sa va alature Oastei Imparatesti, impreuna cu ceilalti Sfinti Parinti si de acolo, de sus, rugati-va pentru noi toti, pentru iertarea noastra.

 15. Un Parinte cu viata sfanta!M-am bucurat si eu de prezenta Parintelui Staret Teofil !Dumnezeu sa-l odihneasca in raiul sfintilor!

 16. Dumnezeu sa il odihneasca ! Multumim , Parinte drag, pentru iubirea Sfintiei Voastre ! Sa nu ne uitati ! Avem atata nevoie de mijlocirea Sfintiei Voastre !

 17. un sfant trimis de Dumnezeu pe pamant pentru a-i ajuta pe cei deznadajuiti, pe cei bolnavi si fara speranta de mai bine – harul si binecuvantarea lui mi-a calauzit pasii si sufletul si am depasit momentele grele ale vietii in decursul anilor -cu tristete si durere sufleteasca il rog pe Dumnezeu sa-l odihneasca in pace si ii multumesc ca am avut pe pamant un sfant ,care si-a dedicat viata si sanatatea ajutandu-si semenii,un bun pshiholog si un minunat om iti multumesc parinte Teofil pentru tot binele facut mie si familiei mele si cu lacrimi in ochi regret prematura plecare si te rugam din lumea ingerilor calauzeste-ne pasii si sufletele asa cum ai facut intodeauna -nu te vom uita niciodata-adio minunatul nostru duhovnic.

 18. l-am cunoscut personal pe parintele Teofil avea vietuire de sfant a fost un sfant al vremurilor noastre

 19. DURERE, TRISTETE SI RESPECT VESNIC PT MINUNATUL PREOT SI OM , TEOFIL LEFTER, DE LA M-REA PANGARATI, CARE A CLADIT ATAT SUFLETE CAT SI LUCRURI DEOSEBITE, DUPA SUFLETUL SI PRICEPEREA DUHOVNICEASCA SI OMENEASCA DE CARE S-A BUCURAT SI PE CARE LE-A IMPARTIT CU CEI CARE L-AU CAUTAT. UN PREOT SI UN OM PE CARE , CRED, NU POTI SA-L UITI, DACA L-AI CUNOSCUT CUM SE CUVINE SI VREI SA-I RESPECTI MERITELE. UN BUN GOSPODAR, DESTOINIC, HARNIC, CARE A TRUDIT, DIN GREU, IMPREUNA CU TOTI CEILALTI SI A LASAT IN URMA O LUCRARE DESAVARSITA , RELIGIOS SI ARHITECTURAL. INTOTDEAUNA, SI-A INTAMPINAT SEMENII CU BUCURIE, BLANDETE,SMERENIE, BUNATATE SI RABDARE. MULTUMIM PARINTE PT TOT, VA SARUTAM DREAPTA SI BUNUL DUMNEZEU SA VA PRIMEASCA, LA CELE VESNICE, CU LUMINA SI ODIHNA LINISTITA !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.