Troparul Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica
Următor al cuvioșilor părinți și împlinitor al virtuțiilor sihăstrești, rugător neîncetat și înnoitor al monahismului românesc te/ai arătat de Dumnezeu purtătorule, sfinte cuvioase părinte Gheorghe, roagă-te, lui Hristos Dumnezeu să ne dăruiască nouă mare milă.
Cursul vietii pamantesti a Sfantului Cuvios Gheorghe de la Cernica
Sfantul Cuvios Gheorghe a venit pe lume in anul 1730, intr-o familie de binecredinciosi ardeleni din Salistea Sibiului. Aprins din tinerete de duhul vietuirii calugaresti si neputandu-si implini aceasta vocatie in Transilvania, din cauza persecutiilor impotriva ortodoxiei si, mai ales, impotriva asezamintelor monahale, el a trecut, la varsta de 19 ani, in Tara Romaneasca unde, dupa cum marturisea, pe la 1807-1810, biograful sau cel dintai, Protasie ieromonahul, a intrat in slujba unui arhiereu aflat in Bucuresti, mitropolitul grec Rosca.
Curand, mai apoi, in 1750, a plecat impreuna cu parintele sau sufletesc la Constantinopol si apoi la Muntele Athos, vietuind in Manastirea Vatoped, unde a fost facut de acesta rasofor si diacon, iar dupa moartea mitropolitului a devenit ucenic al staretului Paisie Velicicovschi, la schitul athonit Sfantul Ilie. Aici a primit sfantul chip ingeresc, devenind calugar in mantie, in 1752, prin mana cuviosului Paisie insusi, iar apoi, in 1754, a fost hirotonit preot.
In vremea petrecerii sale la Muntele Athos a deprins, cu ravna si mult folos sufletesc, bucuriile vietii de obste intru Hristos, intr-armandu-se necontenit pe cararile anevoioase ale urcusului duhovnicesc.
In anul 1763 l-a insotit pe marele staret, dimpreuna cu ceilalti 64 de ucenici, in Moldova, la Manastirea Dragomirna, unde s-a nevoit doisprezece ani ca ieromonah, duhovnic si econom al obstii care a ajuns sa numere 350 de vietuitori.
Siliti, insa, de ocupatia austriaca instaurata, in 1775, asupra Bucovinei, 200 de calugari de la Dragomirna, intre care si cuviosul Gheorghe, s-au mutat, impreuna cu nastavnicul lor, Paisie, in partile nemtene, la Manastirea Secu. Patru ani mai tarziu, in 1779, primind staretul Paisie sub ascultare si Manastirea Neamt dimpreuna cu Manastirea Secu, Gheorghe l-a urmat si in marea lavra nemteana, unde a mai petrecut inca vreo doi ani de zile in obstea care numara acum vreo 700 de frati.
In anul 1781, dorind a-si improspata amintirile uceniciei sale din Sfantul Munte si luandu-si, intru aceasta, binecuvantare de la parintele sau sufletesc, a pornit pe drumul catre Athos. Ajungand in Bucuresti, a fost insa oprit in Tara Romaneasca de catre mitropolitul Grigorie al II-lea (1760-1787) si de catre un vechi prieten, ieromonahul Macarie de la mitropolie, si dansul ucenic al staretului Paisie, care, prin multe insistente, l-au determinat sa primeasca a revigora viata in schitul Cernica, aflat in totala parasire de peste trei decenii. Lucrarea ce i s-a incredintat era de a orandui si in aceasta parte a pamantului romanesc o manastire cu aleasa viata de obste, dupa tipicul Muntelui Athos si al obstilor paisiene din Moldova.
Pastorind cu jertfelnicie si mult har, a refacut vatra cernicana, adunand, in jurul sau, in doar cinci ani, o obste de 103 ucenici.
In 1785, cazand intr-o boala grea, din care nu a crezut ca va mai scapa cu zile, a intocmit o diata (testament), ca un adevarat asezamant al obstii sale, ce a ramas, peste vreme, un document de exceptionala insemnatate duhovniceasca. Insanatosindu-se mai apoi, a mai trait, in aceeasi spornica lucrare, inca 22 de ani.
Roadele carmuirii sale din chinovia Cernicai au facut ca, in 1793, mitropolitul Filaret al II-lea sa-i dea in seama si Manastirea Caldarusani, conducandu-le efectiv pe amandoua din aprilie 1794 si pana la moartea sa in decembrie 1806, locuind, pe rand, in fiecare dintre ele si asezand parinti egumeni care sa le poarte de grija, mai ales cand el insusi era plecat in cealalta parte. In ambele manastiri a oranduit nestramutat viata de chinovie dupa traditia athonito-paisiana, si dupa asezamantul diatei sale, cu pravila celor sapte laude zilnice, spovedania deasa, ascultare, rugaciune continua, asceza si masa de obste.
Sfarsitul vietii i-a sosit la 3 decembrie 1806, fiind mult plans de cele doua numeroase obsti de ucenici ai sai. A fost inmormantat la Manastirea Cernica, in fata bisericii Sfantului Lazar, zidita de el in 1804, mormantul sau fiind pe locul din cimitir ocupat, mai tarziu, in 1875, de cavoul mitropolitului Nifon.
Sfantul Cuvios Gheorghe este apreciat, pentru viata sa aleasa, pentru tactul si roadele carmuirii celor doua mari obsti calugaresti muntene, ca unul dintre cei mai de seama cuviosi romani, innoitor de renume al monahismului romanesc, in pragul epocii moderne, in duhul neo-isihast athonito-paisian.
In sesiunea sa din 20-21 octombrie 2005, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat canonizarea cuviosului staret Gheorghe. Proclamarea canonizarii s-a savarsit la Sfanta Manastire Cernica in ziua praznuirii sale, la 3 decembrie 2005, de catre un impresionant sobor arhieresc avandu-l in frunte pe Prea Fericitul Parinte TEOCTIST, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.
Parintele Florin Serbanescu
Acatistul Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica
Condacul 1
Pe cinstitorul de Dumnezeu si mult nevoitorul, Parintele nostru Gheorghe, sa-l laudam dupa cuviinta, caci acesta, prin multa osteneala si nevointe calugaresti, de imparatia cea cereasca s-a invrednicit de la Hristos Dumnezeu. Pentru aceasta, cu smerenie si cu credinta, sa-i cantam din adancul sufletului: Bucura-te, Cuvioase Parinte Gheorghe, mult nevoitorule!
Icosul 1
Din tineretile tale ai dorit viata cea imbunatatita a monahilor, Parinte Gheorghe, iubitorule de Dumnezeu. De aceea ai plecat pe calea nevointelor sihastresti intrand in ascultarea Sfantului Paisie de la Neamt si lucrand cu dreapta socoteala virtutile dumnezeiesti, ai facut sa se salasluiasca in sufletul tau puterea Duhului Sfant. Minunandu-ne de ravna ta pentru cele duhovnicesti, iti cantam unele ca acestea:
Bucura-te, lucrator bun in via lui Hristos;
Bucura-te, iubitor al chipului monahicesc;
Bucura-te, ca inima ti-a fost plina de har;
Bucura-te, ca te-ai lepadat de omul cel vechi;
Bucura-te, ca te-ai imbracat in omul cel nou, zidit dupa chipul lui Dumnezeu
Bucura-te, invatator al dreptei credinte;
Bucura-te, implinitor al virtutilor crestinesti;
Bucura-te, chip de bunatate si cinste;
Bucura-te, ca din tinerete te-ai rastignit pentru Hristos;
Bucura-te, cel ce crucea Domnului cu bucurie ai purtat;
Bucura-te, ucenic al Sfantului Cuvios Paisie;
Bucura-te, vrednic urmas al cuviosilor parinti;
Bucura-te, Cuvioase Parinte Gheorghe, mult nevoitorule!
Condacul 2
Prin purtarea de grija a lui Dumnezeu, descoperita tie prin Sfantul Ierarh Nicolae, ai fost randuit sa reinnoiesti zidirile si obstea Manastirii Cernica. Si luand binecuvantare de la iubitorul de Hristos, mitropolitul Grigore, ai inceput osteneala restaurarii acestui asezamant, cantand lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 2
Auzind, Sfinte Parinte, chemarea Mantuitorului, ai primit fara sovaire ascultarea incredintata si ai inceput lucrarea duhovniceasca de rezidire a Manastirii Cernica si de reinnoirea a vietii calugaresti, pentru care te laudam zicand:
Bucura-te, pilda de statornicie;
Bucura-te, stalp al ascultarii;
Bucura-te, iubitorule de Dumnezeu;
Bucura-te, cinstitorul Sfintilor;
Bucura-te, povatuitorule al calugarilor;
Bucura-te, ravnitorul pustiei;
Bucura-te, slujitorul tainelor ceresti;
Bucura-te, lucratorule in via Domnului;
Bucura-te, rugatorule prea fierbinte;
Bucura-te, vrednic ascultator al poruncilor Mantuitorului;
Bucura-te, chip al blandetii pustnicesti;
Bucura-te, strajer neadormit in osteneli si privegheri;
Bucura-te, Cuvioase Parinte Gheorghe, mult nevoitorule!
Condacul 3
Povatuit de cuvintele psalmistului care zice: “Arata-mi, Doamne, calea pe care mergi, ca la Tine am ridicat sufletul meu”, si, incercat in experienta trairii sihastresti, ai venit impreuna cu dascalul Macarie la locul care ti se descoperise de sus de Sfantul Nicoale, dand slava lui Dumnezeu si cantand: Aliluia!
Icosul 3
Puterea Celui de sus pogorandu-se in sufletul tau, Cuvioase Parinte Gheorghe, ai implinit cu osardie poruncile Evangheliei lui Hristos, incat numele tau s-a facut cu repeziciune cunoscut iubitorilor de Dumnezeu din jurul Bucurestilor, pentru care iti cantam unele ca acestea:
Bucura-te, intemeietorule de obsti calugaresti;
Bucura-te, indrumator al calugarilor cuviosi;
Bucura-te, cel ce pe Sfantul Nicolae l-ai avut ocrotitor;
Bucura-te, cel ce ai implinit cu dragoste randuielile calugaresti;
Bucura-te, urmatorule al Cuviosului Parinte Paisie de la Neamt;
Bucura-te, izgonitorul vrajmasilor vazuti si nevazuti din manastirea ta;
Bucura-te, ca fapturile asculta de cuvantul tau;
Bucur a-te, ca pentru toate ai slavit pe Dumnezeu;
Bucura-te, vazatorule al lucrarii divine din cele create;
Bucura-te, duhovnic iscusit si chip prea luminate;
Bucura-te, povatuitor si indrumator duhovnicesc al crestinilor;
Bucura-te, intruchiparea bunatatii si a smereniei;
Bucura-te, Parinte Cuvioase Gheorghe, mult nevoitorule!
Condacul 4
De indata ce mitropolitul Grigorie te-a binecuvantat sa fii intemeietor al vietii de obste si chivernisitor al bunurilor manastiresti de la Cernica, intru rabdare si neadejde ai inceput, Cuvioase Parinte, osteneala innoirilor, cantand lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 4
Cine nu te va fericii, Parinte Gheorghe, pe tine cel care cu intelepciune si credinta ai rectitorit Manastirea Cernica si ai randuit viata cea de obste placuta lui Dumnezeu. Pentru aceasta iti aducem laude ca acestea:
Bucura-te, parinte plin de har Dumnezeiesc;
Bucura-te, ca viata ta ai inchinat-o slujirii lui Hristos;
Bucura-te, ca ai implinit cu ravna voia Lui;
Bucura-te, ca ai fost ascultator intru toate de ierarhul tau;
Bucura-te, ca adesea cu el in multe te-ai sfatuit;
Bucura-te, faclie luminoasa a ucenicilor tai;
Bucura-te, risipitor al intunericului minciunii;
Bucura-te, izgonitor al vrajmasilor fatarnici;
Bucura-te, linistitorul furtunilor de pe marea vietii;
Bucura-te, ca si natura asculta de cuvantul tau;
Bucura-te, impaciuitorule al tuturor certati si de vrajmasul despartiti;
Bucura-te, chivernisitorul lucrurilor sfinte;
Bucura-te, Parinte Cuvioase Gheorghe, mult nevoitorule!
Condacul 5
Vazand vrajmasul statornicia ta in lucrarea duhovniceasca, de Dumnezeu purtatorule, Parinte, ti-a pregatit multime de ispite si suparari ca sa te piarda; insa, dupa putin timp, s-a rusinat indepartandu-se, caci tu cantai pururi lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 5
Inzestrat cu harul preotiei, ai slujit cu credinta dumnezeiestile Taine ale lui Hristos, iar Cunoscatorul inimilor, Dumnezeu, ti-a daruit, cinstite Parinte, multime de ucenici si fii duhovnicesti, pe care i-ai impartasit din cuvantul ziditor al Evangheliei si din izvorul datator de viata al Duhului Sfant, pentru care lucru minunandu-ne iti cantam:
Bucura-te, vietuitor al pustiei si rugator neincetat;
Bucura-te, om duhovnicesc si povatuitor luminat;
Bucura-te, purtator al harului Duhului Sfant;
Bucura-te; candela aprinsa din lumina lui Hristos;
Bucura-te, foc de rugaciune calauzitor al ucenicilor tai;
Bucura-te, sprijinitor al credinciosilor;
Bucura-te, urmator al Sfintilor Parinti;
Bucura-te, ca ai semanat samanta cea buna in inimile credinciosilor;
Bucura-te, mangaierea celor intristati;
Bucura-te, pastorul cel bun al turmei lui Hristos;
Bucura-te, staret, iluminat de Duhul Sfant;
Bucura-te, parinte al parintilor pustiei;
Bucura-te, Cuvioase Parinte Gheorghe, mult nevoitorule!
Condacul 6
Precum cerbul care cauta sa se adape din izvoarele cele limpezi ale pustiei, asa si sufletul tau, minunate Parinte, dorea sa se linisteasca in ostroavele Sfantului Munte Athos. Dar, socotind ca ascultarea de mai marii Bisericii este mai sfanta decat vointa proprie, intru smerenie ti-ai taiat voia si supunandu-te chemarii sfinte ai cantat lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 6
Iubindu-ti neamul tau Parinte, desi ai cautat in alte locuri sa te imbunatatesti sufleteste din experienta traitorilor in Hristos, totusi, atunci cand ai fost chemat sa slujesti pe fiii poporului tau din care ai iesit, cu bucurie ai raspuns, pentru care iti cantam:
Bucura-te, urmator al sfintilor cuviosi de demult;
Bucura-te, cuvioase purtator al darului smereniei;
Bucura-te, inteleptule din intelepciunea lui Hristos;
Bucura-te, constiinta datoriei implinite;
Bucura-te, implinitorul legii si al virtutilor;
Bucura-te, rugatorule pentru neamul tau;
Bucura-te, ca ai fost daruit de Hristos cu putere de sus;
Bucura-te, cel ce ti-ai rastignit poftele impreuna cu patimile;
Bucura-te, ca ti-ai supus vointa, vointei lui Hristos;
Bucura-te, ca ti-ai ridicat cugetul de la pamant la cer;
Bucura-te, ca nu ti-ai lipit inima de bunatatile cele trecatoare;
Bucura-te, ca cele ceresti ai dorit in toata viata ta;
Bucura-te, Cuvioase Parinte Gheorghe, mult nevoitorule!
Condacul 7
Vederile mintii avandu-le curatite prin lucrarea virtutilor, Parinte Gheorghe, ai ajuns la starea de nepatimire si contempland pe Hristos neincetat in inima ta, cantai lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 7
Icoana vie de rugaciune, post si privegheri te-ai facut ucenicilor tai, iar vestea vietuirii tale ingeresti s-a raspandit in tot tinutul Tarii Romanesti. Pentru aceea iti cantam:
Bucura-te, ca fiinta ti-a fost plina de Treime;
Bucura-te, minte plina de smerita cugetare;
Bucura-te, ca viata ti-ai curatit-o de pacate;
Bucura-te, floare aleasa rasadita in gradina Maicii Domnului;
Bucura-te, trandafir cu petalele infrumusetate de lumina lui Hristos;
Bucura-te, ca inima ta raspandeste mireasma iubirii duhovnicesti;
Bucura-te, parinte plin de har dumnezeiesc;
Bucura-te, ca vrajmasii n-au putut rapune statornicia ta in rugaciune;
Bucura-te, cel ce prin chemarea Duhului, cerul l-ai pogorat pe pamant;
Bucura-te, pilda buna credinciosilor ravnitori;
Bucura-te, urmator al Sfantului Nicolae intru ajutorarea aproapelui;
Bucura-te, ca impreuna cu Sfantul Ierarh Calinic te rogi pentru cinul calugaresc;
Bucura-te, Cuvioase parinte Gheorghe, mult nevoitorule!
Condacul 8
Cuvioase Parinte, in tot pamantul tarii noastre s-au raspandit invataturile tale, iar multimea credinciosilor, venind la tine se adapa ca de la un izvor datator de har si binecuvantat, multumind lui Dumnezeu si cantand: Aliluia!
Credinta ortodoxa ai pazit, calea nevointelor ai savarsit si impodobit fiind cu virtutile, cu nadejde sfanta la Bunul Dumnezeu ai ajuns, Cuvioase Parinte, caci, primind cununa cea nevestejita a slavei, de la cele vremelnice la cele ceresti, te-ai mutat. Pentru aceasta, iti aducem aceasta cantare:
Bucura-te, ca prin harul lui Dumnezeu si prin nevointe ai castigat raiul;
Bucura-te, ca rabdarea ti-a fost ancora si putere;
Bucura-te, ca Hristos te-a incununat in ceruri;
Bucura-te, ca ai intrat in ceata Sfintilor Cuviosi;
Bucura-te, margaritar al sfintilor romani;
Bucura-te, ca numele tau s-a inscris in cartea vietii;
Bucura-te, ca de pe pamantul acesta te-ai rasadit in gradina raiului;
Bucura-te, ca vezi fata lui Hristos pe care L-ai iubit;
Bucura-te, ca noi urmasii tai iti pastram vie pomenirea;
Bucura-te, ca mutarea ta la ceruri ne-a umplut de bucurie;
Bucura-te, cel ce petreci vesnic in Preasfanta Treime;
Bucura-te, ca te veselesti pururi in lumina dumnezeirii;
Bucura-te, Cuvioase Parinte Gheorghe, mult nevoitorule!
Condacul 9
Trupul tau incarcat de mireasma virtutilor a fost asezat in Manastirea Cernica, pe care ai zidit-o cu atata osteneala, alaturi de al altor parinti cuviosi si nevoitori, iar sufletul tau se salasluieste in lacasurile ceresti, cantand lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 9
Desi ai trecut din viata aceasta la viata cea vesnica, Cuvioase Parinte Gheorghe, n-ai parasit nicicum pe cei ce se lupta cu necazurile si ispitele lumii acesteia, caci mijlocesti pururea la Preamilostivul Dumnezeu pentru cei ce-ti canta unele ca acestea:
Bucura-te, Cuvioase Parinte ctitor preamarit;
Bucura-te, rugator fierbinte pentru neamul romanesc;
Bucura-te, lauda ortodocsilor si bucuria calugarilor;
Bucura-te, purtatorule de cununa cereasca;
Bucura-te, turn al crestinatatii si stalp al Bisericii
Bucura-te, indraznirea noastra catre Dumnezeu;
Bucura-te, slujitor al lui Hristos si prieten al ingerilor;
Bucura-te, floare duhovniceasca, deschisa in nadejdea rodului;
Bucura-te, samanta buna aruncata in pamant roditor;
Bucura-te, luminator al monahilor si calauza nevoitorilor;
Bucura-te, cunoscator al tainelor lui Dumnezeu;
Bucura-te, ostenitor in raspandirea scrierilor sfinte;
Bucura-te, Cuvioase Parinte Gheorghe mult nevoitorule!
Condacul 10
Faclie purtatoare de lumina te au pe tine cetele monahilor nevoitori si multimea crestinilor smeriti, izvorand tuturor buna mireasma si dand tamaduiri celor ce cu dragoste cinstesc si se inchina sfintelor tale moaste, caci multumesc lui Dumnezeu pentru ca li s-a dat un astfel de dar, cantand: Aliluia!
Icosul 10
Laudand nevointele tale, Cuvioase Parinte si cinstind sfintele tale moaste, cantam cu bucurie incununarea ta in ceruri si rugandu-te cu credinta sa ne ajuti in vremea ispitelor si primejdiilor care ne impresoara in lumea aceasta ca sa-ti cantam:
Bucura-te, purtatorule al darului vindecarii;
Bucura-te, facatorule de minuni pentru cei credinciosi;
Bucura-te, izvor de tamaduiri si tamaduitor al durerilor;
Bucura-te, ajutor grabnic al celor suferinzi;
Bucura-te, raza de soare pentru poporul cel bine credincios;
Bucura-te, liman duhovnicesc celor osteniti;
Bucura-te, faclie calauzitoare in noaptea ispitelor;
Bucura-te, luceafar rasarit in intunericul necazurilor;
Bucura-te, prieten si casnic al lui Dumnezeu;
Bucura-te, rugatorule catre Maica Domnului;
Bucura-te, talmacitorul tainelor dumnezeiesti;
Bucura-te, impreuna vietuitorule cu ingerii;
Bucura-te, Cuvioase Parinte Gheorghe, mult nevoitorule!
Condacul 11
Mangaiere si liniste sufleteasca reversi in inimile credinciosilor, celor ce cinstesc cu dragoste pomenirea ta, Sfinte Cuvioase Gheorghe, mult nevoitorule, si multumind lui Dumnezeu canta: Aliluia!
Icosul 11
Avand indrazneala catre Milostivul Dumnezeu pe Care L-ai iubit, Sfinte Parinte, te rugam, noi, cei ce savarsim cu dragoste pomenirea ta, sa ne izbavesti de necazuri, primejdii si nevoi, ca sa-ti cantam unele ca acestea:
Bucura-te, omule al lui Dumnezeu si credincioasa sluga;
Bucura-te, mladita incarcata de roadele Duhului Sfant;
Bucura-te, al monahilor, dulce mangaiere;
Bucura-te, al credinciosilor, in ispite, intarire;
Bucura-te, al manastirilor aparare si spre viata duhovniceasca trezire;
Bucura-te, chip al blandetelor si pilda de smerenie;
Bucura-te, impreuna cu Sfantul Mare Mucenic Gheorghe;
Bucura-te, slujitor al adevarului si om al dreptatii;
Bucura-te, descoperitorul celor viitoare;
Bucura-te, trup preamarit si suflet indumnezeit;
Bucura-te, tamaie inmiresmata si candela vesnic aprinsa;
Bucura-te, glas ascultat de Hristos, Stapanul tau;
Bucura-te, Cuvioase Parinte Gheorghe, mult nevoitorule!
Condacul 12
Vrand Preabunul Dumnezeu sa daruiasca Bisericii noastre dreptmaritoare un semn al prezentei Sale, te-a ales pe tine, Cuvioase Parinte Gheorghe, sa ne fii lumina nestinsa si fantana de har. Pentru aceasta cu multumire ii cantam: Aliluia!
Icosul 12
Zid de aparare impotriva ispitelor si rugator fierbinte fii noua, Cuvioase Parinte, caci, avand indrazneala la Milostivul Dumnezeu, nadajduim sa ne acoperi pururi de rautatile lumii acesteia si sa ne feresti de sagetile celui viclean, ca sa-ti aducem aceste laude:
Bucura-te, tatal orfanilor si sprijinul celor asupriti;
Bucura-te, hranitorul celor flamanzi;
Bucura-te, aparatorul oropsitilor;
Bucura-te, bogatia saracilor;
Bucura-te, limanul inviforatilor;
Bucura-te, aducatorul belsugului;
Bucura-te, izgonitorul secetei;
Bucura-te, protectorul vaduvelor si batranilor;
Bucura-te, sfatuitorul monahilor;
Bucura-te, rugatorul fierbinte pentru sufletele noastre;
Bucura-te, risipitorul ispitelor;
Bucura-te, mijlocitorul mantuirii noastre;
Bucura-te, Parinte Cuvioase Gheorghe, mult nevoitorule!
Condacul 13
Acest condac se zice de trei ori.
O, mult nevoitorule, Cuvioase Parinte Gheorghe, primeste de la noi nevrednicii aceasta putina rugaciune, pe care o da lui Hristos Dumnezeu si roaga-L sa ne izbaveasca din toate necazurile si ispitele vietii pamantesti, sa ne fereasca din chinul ce va sa fie pentru pacatele noastre si sa ne invredniceasca de imparatia cerurilor, ca sa cantam cu dragoste: Aliluia!
Apoi iarasi se zice Icosul 1 si Condacul 1