Troparul Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul (9 noiembrie)


Pre cel născut în Silivria si ocrotitorul Eghinei, pre cela ce s-a arătat în vremurile din urmă prieten adevărat al virtuţii, pre Sfântul Ierarh Nectarie să-l cinstim cei credincioşi ca pre un dumnezeiesc slujitor al lui Hristos, că izvorăşte bogate vindecări celor ce cu evlavie strigă: Slavă lui Hristos, Celui ce te-a proslăvit! Slavă Celui ce minunat te-a arătat! Slavă Celui ce prin tine lucrează tuturor tămăduiri!

sf-nectarie21Sfântul Nectarie din Eghina (n. 1 octombrie 1846 la Silivri, în Tracia, d. 8 noiembrie 1920 la Atena) a fost episcop de Pentapole şi ctitor al mănăstirii „Sfânta Treime” din insula Eghina. În 1961 Sfântul Sinod al Bisericii de Constantinopol l-a proclamat sfânt al Bisericii Ortodoxe, comemorarea lui făcându-se în ziua de 9 noiembrie.

Sfântul Nectarie s-a născut într-o familie săracă de pe malul mării Marmara. Părinţii săi, Dimos şi Marie Kephala, i-au dat numele de Anastasie. La vârsta de 14 ani a plecat la Constantinopol ca să lucreze şi să se şcolească.

În 1866, la vârsta de 20 de ani, Sfântul Nectarie pleacă în insula Chios ca să predea ca învăţător. Aici devine călugăr, cu numele de Lazăr, la 7 noiembrie 1876, în celebra mănăstire Nea Moni. Un an mai tîrziu a devenit diacon, apoi, prin generozitatea unui creştin bogat din insulă şi cu ajutorul Patriarhului Sofronie al Alexandriei, a putut să-şi completeze studiile la Atena şi să obţină, în 1885, o diplomă a Facultăţii de Teologie din capitala Greciei.

Sf Nectarie - foto 6Tot în acest an, 1885, Sfântul Nectarie pleacă la Alexandria (Egipt), unde a fost hirotonit preot la biserica Sfântul Nicolae din Cairo. Câţiva ani mai târziu, în 1889, a fost hirotonit episcop de Pentapole (episcopie corespunzând în acea vreme Libiei superioare) de către Patriarhul Sofronie, care l-a numit şi predicator, secretar patriarhal şi reprezentant al său la Cairo.

Dar după doar un an a fost alungat din Egipt în urma calomniilor unor clerici invidioşi. A trebuit să se întoarcă la Atena, singur, nebăgat în seamă, dispreţuit, în mari lipsuri materiale. A rămas câţiva ani predicator (l891-1894), iar apoi a fost numit director al şcolii teologice Rizarios, care forma viitori preoţi. A rămas 15 ani în acest post ecleziastic.

În 1904, la cererea mai multor călugăriţe, a fondat mănăstirea „Sfânta Treime” din insula Eghina, devenită azi unul din marile locuri de pelerinaj din lumea ortodoxă. În decembrie 1908, la vârsta de 62 de ani, sfântul Nectarie şi-a dat demisia din postul de director al şcolii teologice şi s-a retras în mănăstirea sa din Eghina, unde a rămas până la sfârşitul vieţii.

Sfantul Nectarie - Manastirea din Eghina

A murit la 8 noiembrie 1920, în urma unui cancer de prostată care l-a chinuit un an şi jumătate. A fost înmormântat în mănăstirea sa de către ieromonahul iconar Sava, care mai târziu a pictat prima icoană a sfântului.

În 1953 moaştele sale au fost mutate într-un mormânt mai frumos. Pomenirea mutării moaştelor sale se face în ziua de 3 septembrie.

Sfantul Nectarie - racla Eghina 1

Câţiva ani mai târziu, la 20 aprilie 1961, Patriarhia Ecumenică din Constantinopol a recunoscut cultul de care se bucura deja sfântul şi l-a proclamat sfânt al Bisericii, cu pomenirea pe 9 noiembrie.

Moaştele Sfântului Nectarie se găsesc la mănăstirea pe care a întemeiat-o în Eghina. Mâna stângă se află în catoliconul Mănăstirii Marea Lavră din Sfântul Munte Athos. Părticele din moaştele Sfântului se mai găsesc şi la Biserica Sf. Nectarie (Charlotte, Carolina de Nord).

sf-nectarie-1

În România, părticele din moaştele Sf. Nectarie se găsesc la Mănăstirea Putna (racla cu Moaștele este în Sf. Altar), la Mănăstirea Radu-Vodă din București (racla se găseşte în pronaos), la Biserica „Sf. Ierarh Nectarie” din Iași (în Sf. Altar), mai recent la Schitul Şinca Nouă din Făgăraş, precum și la Schitul Sfinții Ioan și Nectarie (Brădetu, Argeș), racla fiind așezată în naosul paraclisului.

Sfantul Nectarie - racla 1

Acatistul Sf. Ierarh NECTARIE de la EGIHNA, mare făcător de minuni

Anunțuri

11 gânduri despre „Troparul Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul (9 noiembrie)

  1. Multumesc, Sfinte Parinte Nectarie! Cu tot sufletul si cu toata inima iti multumesc pentru minunile pe care le savarsesti in viata mea si a familiei mele. Acum un an, m-ai scapat de o boala grea, grea de tot, acum rugaciunile tale l-au ajutat pe copilul nostru sa treaca peste momente extrem de dificile, si nu numai din punct de vedere al sanatatii… Sotul meu si cu mine iti simtim prezenta minunata in viata noastra si vrem sa spunem tuturor cat de coplesiti ne simtim de tot ajutorul dat de tine!!

  2. Pingback: Moaştele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, vindecătorul de boli, vor fi aduse spre închinare la Bucureşti în perioada 24 – 30 octombrie 2012 | † DOAR ORTODOX †

  3. Multumesc SF NECTARIE pentru toate, ca are grija de familia mea si nu in ultimul rand ca m-a ajutat sa-mi pastrez serviciul. Rugandu-ne cu multa credinta, multa staruita, Sf NECTARIE face minuni .

  4. daca ai o minune facuta de sf Nectarie spune-o sa cunoasca toata lumea minunile facute de el si mai ales sa-l cunoasca citindu-i toate minunile, asa sa ne ajute Dumnezeu si sf Nectarie

  5. Ma bucur cand vad atatia credinciosi care al iubesc pe SFANTUL NECTARIE care mi-a facut mult bine mie si familiei mele. Aliluia,Aliluia,Aliluia BUCURATE PARINTE NECTARIE!

  6. E cea mai frumoasa manastire se vede ca sfantul Nectarie a muncit cu dragoste si daruire e un loc sfant cat imi doresc sa vad aceste locuri unde a trait si a murit iubitul nostru sfant as vrea sa merg pe urma pasilor sai nevazuti sa imbratisez si sa sarut sfintele sale moaste DOAMNE AJUTA

  7. Pingback: Moaştele Sfântului Nectarie Taumaturgul de la Mânăstirea Radu Vodă « OBIECTIV ORTODOX

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s