Cuviosul Vasile de la Moldovita
Cuviosul Vasile de la Moldovita

Acest cuvios parinte a trait pe vremea binecredinciosului domn Alexandru cel Bun. S-a nascut dintr-o familie cu frica lui Dumnezeu, între anii 1370-1375, în Bucovina, într-un sat aflat în apropierea manastirii Moldovita. În copilarie va fi mers cu parintii la manastire, unde a cunoscut viata îmbunatatita a calugarilor de aici. Când a mai crescut a intrat si el în aceasta manastire, primind numele de Vasile. Participa, alaturi de ceilalti vietuitori, la refacerea sfântului locas, lucrare realizata din porunca si cu sprijinul domnitorului amintit mai sus. În curând a fost ales egumen, slujire pe care îndeplinit-o pâna prin 1445-1455.
Pentru o mai buna cârmuire a manastirii, el a stat tot timpul în legatura cu alti parinti îmbunatatiti ce conduceau alte asezaminte monahale moldovene: Dometian de la Bistrita-Neamt, Vasile de la Bistrita, Dosoftei (Dositei) de la Pobrota, Silvan de la Neamt si altii.
Datorita vietii alese si nevointelor sale, fiind pilda pentru toti cei din manastire si pentru cei ce veneau aici, Dumnezeu l-a înzestrat cu darul facerii de minuni.
Ca egumen la Moldovita, a împartit obstea în trei parti: unii erau la ascultare (diferite treburi), unii la Biserica (la slujba), iar altii la chilie (la rugaciune si odihna), astfel încât, slujba nu se oprea niciodata în Sfânta Biserica.

Avea ucenici în Muntele Athos şi la Mănăstirea Studion din Bizanţ, de unde a adus zeci de manuscrise bisericeşti la mănăstirea sa. El a întemeiat la Moldoviţa şi o vestită şcoală de monahi cateheţi şi caligrafi, pentru nevoile bisericilor de la sate.

În timpul cât el a fost conducatorul obstii monahale de aici, aceasta a cunoscut o mare crestere duhovniceasca. Trecut la cele vesnice, a fost cinstit de catre credinciosi ca sfânt la scurt timp, fiind cunoscut în rândurile lor, sub numele de „Sfântul Vasile de la Moldovita, Facatorul de Minuni”.

Dovedindu-se şi după moarte făcător de minuni, iar trupul său găsindu-se nestricat, a fost aşezat în biserică şi cinstit de toţi ca un adevărat sfânt. În anii 1621-1622, teologul ucrainean, ieromonahul Zaharia Kopystenski, scria despre el: „În Moldoviţa, în mănăstire, Sfântul Vasile făcătorul de minuni”.

Sfintele sale moaste vor fi stat o vreme aici, însa datorita vitregiei vremurilor (în anul 1653 aceasta zona a fost invadata de cazaci, care, se crede ca le-au risipit), ele nu ni s-au pastrat.  Altii cred ca moaştele Cuviosului Vasile au stat peste o sută de ani în noua biserică. [biserica veche risipindu-se şi alta nouă ridicându-se (1535)]. Apoi, din cauza vitregiei vremurilor, au fost aşezate în biserică la un loc tăinuit, unde se află şi astăzi.
Cu toate acestea, datorita vietii sale deosebite, el a ramas în mintea si sufletele dreptmaritorilor crestini (nu numai din Moldova), fiind pururea pomenit în rugaciunile lor.

Un comentariu

  1. Dear Sirs,
    I am trying to find out the feast day of St. Vasilie de Moldavia. The 2009 Rumanian calendar lists him on the picture for november, but does not list him in the dates.
    thank you very much for your help. I have the same problem with St. Ioan pustinicul de la Sinla, Inochentie de la Probotja and Eustatie de la Probotja.

    I would be very grateful for your information.

    With the love of Christ
    Cornelia Hayes

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.