Manastire de calugari  Adresa: com. Gruiu, jud. Ilfov Telefon: 021 794 03 07  Acces: De la Gara de Nord autob. 205 pana la Piata Presei Libere, apoi autobuzul 452
Ctitor: Matei Basarab Anul zidirii: 1638  Hramul: Sf. Dumitru, Sf. Evanghelist Ioan, Sf. Varvara, Duminica Tuturor Sfintilor

In marele si nesfarsitul codru al Vlasiei, la inceputul sec. al XVII, INTAIUL SAU CTITOR – DOMNITORUL MATEI BASARAB, indragostindu-se de aceste mirifice locuri in anul 1637, ridica langa un vechi schit de lemn, unul dintre cele mai importante si mai ramarcabile monumente, MANASTIREA CALDARUSANI.

Domnitorul ridica trei laturi de chilii plus un zid de aparare in partea de rasarit, cetatea fiind prevazuta cu un inalt turn de staja – CLPOTNITA de astazi, toate acestea fiind inconjurate din trei parti de lacul Caldarusani.In dreapta intrarii se afla pivnita (care pastreaza boltile originale), deasupra ei aflandu-se vechea sala a tronului domnitorului Matei Basarab care acum adaposteste Sala Tezaurului (aici fiind expuse creuci, potire, vesminte arhieresti, broderii, candele, totul de o inestimabila valoare).

In anul 1638, intr-o suta de zile, biserica din caramida si piatra de rau a fost ridicata, fiind sfintita la 26 decembrie. Pictura originala a fost refacuta in anii 1778, 1817, 1911, ultima oara de pictorul Belizarie.

Sf. Manastire CALDARUSANI s-a remarcat de-a lungul istoriei ca un important centru al renasterii spiritual-duhovnicesti a Tarii Romanesti. Viata monahal-duhovniceasca este intens traita de la ctitorie pina in prezent de intreaga obste, rugaciunea si munca fiind impletite aici dupa vechile canoane ale Sfintilor Parinti si randuielile Bisericii de Rasarit.

Moastele Sf. Grigorie Dascalu de la Man. Caldarusani
Moastele Sf. Grigorie Dascalu de la Man. Caldarusani

Aici este si mormantul parintelui Sofian Boghiu, membru al miscarii Rugul Aprins, dar si unul din marii nostri duhovnici. Cei mai multi dintre noi il stim ca fiind staret al Manastirii Sfantul Antim din Bucuresti. Langa mormant am gasit o batrana care l-a ingrijit in ultimii ani din viata, si care poate fi vazuta destul de des la mormantul sfintiei sale, povestind pelerinilor despre parintele Sofian. Auzind-o povestind, parca simti prezenta vie a blandului si batranului duhovnic. Astazi pentru noi este o amintire vie si unul dintre stalpii ortodoxiei.

Muzeul Manastirii adaposteste obiecte deosebit de valoaroase: icoane si tablouri pictate de corifei ai picturii (EVGHENIE LAZAR, NICOLAE GRIGORESCU,

GHEORGHE TARARASCU, SAVA HENTIA), argintarie, vase sfinte, vesminte arhieresti, broderii de aur si argint de un ales simt artistic si de o mare finete.

Toate acestea impreuna cu valoroasa biblioteca ce adaposteste mii de manuscrise si carti bisericesti in latina, greaca, franceza, italiana si romana, datand din sec. XVII si pina azi, dau manastirii o valoare istorica si spirituala de necontestat.

fotografii: Doar Ortodox

text: Mihaela Nedea si Ioana Pali

6 comentarii


 1. Mai lasati fetelor critica ca nu sunteti vazatoare cu duhul…mergeti voi si plantati flori ei sunt barbati poate au darul rugaciunii …..

 2. dacà ai observat cà nu sunt flori, cà domneste, cum zici? lenea? nu inteleg de ce te duci la locuri sfinte dacà atmosfera in sine nu te indeamnà sà te rogi, ci sà faci doar foto…

 3. DE MULTI ANI MERG LA FRUMOASA MANASTIRE CALDARUSANI SI CU MULTA INTRISTARE VAD LIPSA DE IMPLICARE SI APROPE LIPSA SPIRITULUI GOSPODARESC A CALUGARILOR DIN ACEASTA OBSTE ,IN FRUNTE CU STARETUL EI ,LAVRENTIE.
  PICTURILE DIN INTERIORUL BISERICII SE DETERIOREAZA PE ZI CE TRECE,ACUM LE ADMIR DIN FOTOGRAFIILE PE CARE LE-AM FACUT CU 7-8 ANI IN URMA.
  SE SIMTE O NEPASARE SPRE LENE SI INDIFERENTA DIN PARTEA STARETULUI LAVRENTIE ,O SOMNOLENTA DELOC BENEFICA ACESTUI FRUMOS LOCAS ,MONUMENT ISTORIC DE PESTE 300 DE ANI .
  AM VAZUT LA ALTE MANASTIRI STARETI CARE SE IMPLICA ATAT DE MULT IN BUNUL MERS AL CELOR NECESARE SI TREBUINCIOASE MANASTIRII INCAT CHIAR PERSONAL CARA MATERIALE DE CONSTRUCTIE,VOPSESTE,PLANTEAZA FLORI SI POMI FRUCTIFERI SI TOTUL ARATA FRUMOS,INGRIJIT SI CU DRAG VIN OAMENII SI SE ROAGA DAR SI ADMIRA RODUL MUNCII LOR .
  CONSIDER CA PATRIARHUL DANIEL TREBUIE SA FIE INFORMAT MAI BINE DESPRE SITUATIA MANASTIRII CALDARUSANI SI,PANA NU SE DETERIOREAZA CHIAR TOT, SA IA MASURILE URGENTE SI NECESARE SALVARII SI REVIGORARII MANASTIRII CALDARUSANI CHIAR CU PRETUL SCHIMBARII STARETULUI LAVRENTIE.
  DACA ACEST LUCRU NU SE INTAMPLA, CINEVA SE VA FACE VINOVAT DE DISTRUGEREA ACESTEI MANASTIRI IAR PLATA ,CA SI PRETUL VA FI MARE.
  DUMNEZEU NU RAMANE DATOR !

  DOAMNE AJUTA !

  1. aveti dreptate,vin in Sf Manastire din 1986 .DOAMNE AJUTA


Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.