Acestea au legătură PS Lucian Mic, Episcopul Caransebeșului, dar și cu alți preoți din Episcopia Caransebeșului. Episcopul desfășoară o întreagă misiune ecumenică mascată, misiune la care îi obligă și pe preoți să participe fără voia lor, iar majoritatea acestora participă de frică. Aceste acțiuni nu fac decât să îi smintească atât pe preoți cât mai ales pe credincioși, inducându-i în eroare teologică.
Iată doar două evenimente care se desfășoară în Episcopia Caransebeșului și care sunt de actualitate și interes național duhovnicesc:
x
foto: banatulmeu.ro

1. Procesiunea „Drumul Crucii” de la Ciudanovița

În vinerea din săptămâna a șasea din Sfântul și Marele Post al Păresimilor, în Parohia Ciudanovița din Protopopiatul Reșița s-a desfășurat o procesiune intitulată generic „Drumul Crucii”. Procesiunea a pornit de la Capela „Nașterea Maicii Domnului” din Ciudanovița-Colonie, unde s-a oficiat o slujbă de pomenire pentru toți minerii care și-au pierdut viața în subteran. În continuare au fost sfințite cele 14 cruci de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

De asemenea pe tot parcursul drumului s-au înălțat rugăciuni și s-au interpretat cântece și pricesne bisericești până la locul numit de localnici „Dealul Golgota”. (sursa: banatulmeu.ro)

Văzând aceste imagini și citind relatarea ai crede că ne aflăm în Vinera Mare, nicidecum în binecuvântata zi a ajunului Intrării Domnului în Ierusalim – Sâmbăta lui Lazăr. Veșmintele cernite și purtarea Sfintei Cruci în procesiune pe deal au legătură cu alt calendar și cult, nicidecum cu obiceiurile rânduite în această zi în Biserica Ortodoxă. 
Această procesiune din episcopie se desfășoară începând cu anul 2015 în fiecare an, anul acesta fiind organizată a 8-a ediție. La prima vedere, nu pare nimic în neregulă, dar interesant este faptul că PS Lucian nu a lipsit de la nici o ediție și mai interesant este faptul că această procesiune denumită „Drumul Crucii” are loc în Vinerea dinaitea Floriilor, dinatea Intrării Domnului în Ierusalim, ci nu în Vinerea Mare cum ar trebui de fapt. Coincidența este că aproape de fiecare dată Vinerea Floriilor, așa cum o denumește PS Lucian se suprapune cu Vinerea Mare la Catolici, deci din aceasta rezultă că Ortodocșii sărbătoresc Drumul Crucii împreună cu catolicii.
2. Săptămâna de octavă ecumenică în Banat

Duminică 22 ianuarie 2023 începând cu ora 17.00 în biserica greco-catolică Timişoara I – Naşterea Maicii Domnului va avea loc o rugăciune ecumenică la care vor participa episcopi și preoți, numeroşi reprezentanţi şi credincioşi ai tuturor confesiunilor creştine din oraş. La această celebrarea Episcopia Romano-Catolică de Timişoara va fi reprezentată de Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál episcop de Timişoara. Răspunzând invitaţiei organizatorilor, la această manifestare ecumenică va participa şi Corul „Exultate” al Catedralei Romano-Catolice (Domul) sub conducerea dirijorului Róbert Bajkai-Fábián.

Luni, 23 ianuarie 2023 începând cu ora 17.00 în biserica romano-catolică „Înălțarea Sf. Cruci“ din Oravița va avea loc o rugăciune ecumenică la care vor participa PS Lucian Mic, episcop ortodox al Caransebeșului, PS Călin Ioan Bot, Episcop Auxiliar al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj și Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop diecezan. Predica va fi rostită de către PS Ioan Călin Bot, Episcop Auxiliar al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj. Cu acest prilej va avea loc și lansarea cărții-album care cuprinde 20 de ani de rugăciune ecumenică în Reșița și în Arhidiaconatul Banatul Montan, editată de către dl. Erwin Josef Țigla.

– Marți, 24 ianuarie 2023 la rugăciunea ecumenică ce va avea loc începând cu ora 17.00 în biserica greco-catolică „Înălțarea Sf. Cruci“ dinCaransebeș, predica va fi rostită de către PS Lucian Mic, episcop ortodox al Caransebeșului. La eveniment vor participa PS Ioan Călin Bot, Episcop Auxiliar al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj și Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop diecezan de Timișoara.

– Miercuri, 25 ianuarie 2023 începând cu ora 19.00 în biserica evanghelică-lutherană din Timișoara va avea loc rugăciunea ecumenică a tinerilor. 

– Joi, 26 ianuarie 2023la rugăciunea ecumenică ce va avea loc începând cu ora 17.00 în biserica ortodoxă „Pogorârea Sfântului Duh“ a Parohiei „Ferdinand“ din Oțelu Roșu, predica va fi rostită de către Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara. La eveniment vor participaPS Ioan Călin Bot, Episcop Auxiliar al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj și PS Lucian Mic, episcop ortodox al Caransebeșului

sursa: gerhardus.ro

 


Aici este o adevărată poveste. Acest eveniment se organizează de 27 de ani în Banat. PS Lucian pare a fi cel mai entuziasmat dintre episcopii din acastă zonă, fiind chiar conducătorul slujbelor și prelegerilor organizare în acest scop. Toate evenimentele din octava de rugăciune sunt puse sub semnul Episcopiei Romano-Catolice de Lugoj, dar de fapt sunt consduse de PS Lucian.

Faptul că Preafinția Sa participă și se bucură de aceste acțiuni îl privește, dar din păcate în ultimii ani a început să pună o presiune tot mai mare și pe preoții din Episcopia Caransebeșului, numindu-i și obligându-i să participe alături de el la aceste manifestări așa-zise ecumenice, iar în cazul în care aceștia refuză participarea din motive dogmatice și canonice, sunt trași aspru la răspundere.
Un caz deja devenit celebru este cel al Pr. Laurențiu Iacob. Acesta a refuzat să participe la un astfel de eveniment organizat în Caransebeș, mai exact o slujbă ținută în biserica catolică. Pentru că a refuzat participarea, a fost pus să motiveze în scris de ce nu a participat și apoi a fost suspendat de la slujire și chiar a avut interdicția de a mai spovedi, cu motivul că îi smintește duhovnicește pe credincioși.
De menționat este faptul că Pr. Laurențiu Iacob nu este un preot oarecare, ci este unul din cei mai apreciați preoți din Banat și nu numai, având însemnate activități: a ctitorit, construit, pictat o biserică în Caransebeș (Biserica Sf. Mare Mucenic Dimitrie), a antrenat și pregătit diferite coruri prin toată țara la muzică psaltică, a scris volume de muzică psaltică, și multe altele, dar cel mai important este un duhovnic desăvârșit, vrednic, dreptcredincios și care îi învață pe credincioși cu adevărat credința cea dreaptă. Cum spuneam, a fost oprit de la slujire, iar acum, înainte de Sf. Paști totuși i s-a permis să slujească din nou, doar că i-a fost retrasă funcția de preot paroh, acum fiind preot slujitor și i-au fost retrase toate distincțiile preoțești. 

Ion Matache

2 comentarii

  1. Este trist sa afli ceea ce se intampla in Romania cu credinta ortodoxa!
    Trebuie sa fim tari in credinta, chiar daca mai vin si incercari din interiorul bisericii. Este ca prin acestea Dumnezeu ne incearca credinta si asa cerne pleava de graul cel bun.
    Si in diaspora anumiti episcopi au schiopatat… unul a sarutat mana papei, altul in asa zisa pandemie, a poruncit ca Impartasania sa se administreze cu alte lingurite si NU cu cea liturgica etc. Dumnezeu le stie pe toate.. si ei vor da seama..!
    Nu e usor ca credincios sau preot ortodox sa rumegi si sa inghti astfel de porunci de la Ierarhii care poruncesc, fara sa intrebe sau sa consulte si pe alti episcopi sau Sinodul (Adunarea bisericeasca).
    Totusi.. Slava Domnului! ca mai avem preoti si episcopi jertfelnici care se conduc dupa Voia Dumnezeiasca.. si NU dupa voia altui domn si duhul acestei lumi trecatoare.
    ATENTIE CUI SLUJIM.. CA VOM DA SEAMA!!!
    TEMETI-VA SI VA CUTREMURATI CE VETI RASPUNDE..!


Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.