Randuiala Ceasurilor Sfintelor Pasti

Incepand din Sfanta si Marea zi a Duminicii Pastilor, pana in Sambata urmatoare, nu se citeste randuiala obisnuita a Ceasurilor, a Pavecernitei si a Miezonopticii din Ceaslov, ci ea este inlocuita cu urmatoarea randuiala:

Preotul, zice din Sfantul Altar:

Binecuvantat este Dumnezeul nostru, totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor.

Cantaretii: Amin.

Si indata canta troparul:

Hristos a inviat din morti cu moartea pe moarte calcand si celor din morminte viata daruindu-le (de trei ori).

Invierea lui Hristos vazand sa ne inchinam Sfantului Domnului Iisus, Unuia Celui fara de pacat.

Crucii Tale ne inchinam, Hristoase, si Sfanta Invierea Ta o laudam si o slavim; ca Tu esti Dumnezeul nostru, afara de Tine pe altul nu stim, numele Tau numim. Veniti toti credinciosii sa ne inchinam Sfintei Invierii lui Hristos, ca iata a venit prin Cruce bucurie la toata lumea. Totdeauna binecuvantand pe Domnul, laudam, Invierea Lui, ca rastignire rabdand pentru noi, cu moartea pe moarte a calcat (de trei ori).

Apoi se citeste acest Ipacoi, glasul al 4-lea:

Venit-au mai inainte de zori cele ce au fost cu Maria si gasind piatra rasturnata de pe mormant, auzit-au de la inger: Pentru ce cautati printre morti, ca pe un om, pe Cel ce este intru lumina cea pururea fiitoare? Vedeti giulgiurile cele de ingropare! Alergati si propovaduiti, ca S-a sculat Domnul, omorand moartea, ca este Fiul lui Dumnezeu, Cel Ce mantuieste neamul omenesc.

Apoi Condacul, glasul al 8-lea:

De Te-ai si pogorat in mormant, Cel ce esti fara de moarte, dar puterea iadului ai zdrobit, si ai inviat ca un biruitor, Hristoase Dumnezeule, zicand femeilor mironosite: Bucurati-va!, si Apostolilor Tai : pace daruindu-le, Cel Ce dai celor cazuti inviere.

Si aceste tropare, acelasi glas:

In mormant cu trupul, in iad cu sufletul ca un Dumnezeu, in rai cu talharul si pe scaun ai fost, Hristoase, cu Tatal si cu Duhul, toate umplandu-le, Cel ce esti necuprins.

Slava…

Ca un purtator de viata, ca un mai infrumusetat decat raiul cu adevarat si mai luminat decat orice camara imparateasca s-a aratat, Hristoase, mormantul Tau, izvorul invierii noastre.

Si acum…, al Nascatoarei de Dumnezeu:

Ceea ce esti locas sfintit dumnezeiesc al Celui Preainalt, bucura-te, ca prin tine s-a dat bucuria, Nascatoare de Dumnezeu, celor ce striga: Binecuvantata esti tu intre femei, stapana, ceea ce esti cu totul fara prihana.

Apoi: Doamne miluieste (de 40 de ori)

Slava… Si acum…,

Ceea ce esti mai cinstita decat heruvimii si mai marita fara de asemanare decat serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul L-ai nascut, pe tine cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu te marim.

Intru numele Domnului binecuvinteaza, parinte.

Preotul zice:

Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluieste-ne pe noi.

Cantaretii: Amin.

Si iarasi se canta:

Hristos a inviat din morti cu moartea pe moarte calcand si celor din morminte viata daruindu-le (de trei ori).

Slava… Si acum…, Doamne miluieste (de trei ori) Binecuvinteaza…

Si indata cel mai mare zice otpustul:

Cel ce a inviat din morti, Hristos Adevaratul Dumnezeul nostru, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Sale si ale Preacuviosilor si de Dumnezeu purtatorilor parintilor nostri si ale tuturor sfintilor, sa ne miluiasca si sa ne mantuiasca pe noi, ca un bun si de oameni iubitor.

Aceasta randuiala se face pentru toate Ceasurile: intai, al treilea, al saselea si al noualea, ca si pentru Pavecernita si Miezonoptica, in toata Saptamana Luminata.

La sfarsitul Pavecernitei, rugaciunea:

Bine esti cuvantat, Stapane Atottiitorule, care ai luminat ziua cu lumina de soare si noaptea ai stralucit-o cu raze de foc; Care ne-ai invrednicit a trece lungimea zilei si a ne apropia de inceputurile noptii; asculta rugaciunea noastra si a tot poporului Tau si ne iarta tuturor pacatele noastre cele de voie si cele fara de voie. Primeste rugaciunile noastre cele de seara si trimite multimea milei Tale si a indurarilor Tale peste mostenirea Ta. Ocroteste-ne cu sfintii Tai ingeri. Intrarmeaza-ne cu armele dreptatii Tale. Ingradeste-ne cu adevarul Tau. Pazeste-ne cu puterea ta. Mantuieste-ne de toata primejdia, de tot viclesugul celui potrivnic si ne daruieste in acesta seara cu noaptea ce vine si toate zilele vietii noastre desavarsit, sfanta, cu pace, fara de pacate, fara sminteala si fara nalucire. Pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu si ale tuturor sfintilor, care Ti-au placut din veac. Amin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.