foto: Doar Ortodox
foto: Doar Ortodox

Deviza care ne ține în viața spirituală este – „NU TE TEME!”


„Persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtășirea din Sfântul Potir cu lingurița comună pot cere preotului, în mod excepţional, împărtășirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriță adusă de acasă și folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană (o firimitură din Sfânta Euharistie este pusă într-o linguriţă cu vin) (Comunicatul Patriarhiei, 27 februarie 2020)

Persoanele care au teamă de îmbolnăvire din Sfântul Potir în limbaj duhovnicesc nu sunt pregatite spiritual să se apropie de Domnul. Cei bolnavi, nedeplasabili reprezintă o categorie aparte, ce au trebuință de Sfânta Împărtășanie oferită în mod special. Pentru toți îndemnul Mâtuitorului este „NU TE TEME!” . Nu lingurița este subiectul, ci Domnul euharistic prin vinul și pâinea sfințite și dăruite nouă.

„Cel ce de bunăvoie mi-ai dat mie spre hrană Trupul Tău, foc fiind, care arde pe cei nevrednici, să nu mă arzi pe mine (…)” spune Sf. Simeon Metafrastul într-o rugăciune care se citește după primirea Sfintei Împărtășanii. Cine vrea să fie nevrednic, Iuda trădător, să se împărtășească cu frică, teamă sau necredință? Totul ține doar de credința și libertatea noastră de a alege cum să ne întâlnim și să-L primim pe Domnul.

Sfânta Împartașanie este de mare folos omului, dacă se împartășeste cu adevarăt cu credință, cu pregătire și cu dezlegarea duhovnicului. Ca cel ce se apropie cu nevrednicie, osandă își ia, ca foc este care arde pe cei nevrednici, spunea părintele Ilie Cleopa.

Cel nepregătit, care nu crede că Sfântul Potir poartă Însuși Trupul și Sângele Mântuitorului care vindecă, spală pe cel pocăit „nici nu se poate apropia de împartășanie. Ca și o dată în an de se va împărtăși, ca Iuda este, care o dată s-a împărtășit și a intrat satana în el și l-a vandut pe Domnul.

Dacă nu-i vrednic cineva, nici o dată pe an să nu se împărtășească. Ai vazut ce zice în Cuvântul 53, Sfântul Ioan Gură de Aur : „ … Și voi preoților, care dați Preacuratele Taine, nu mică muncă zace asupra voastră, dacă știți pe cineva nevrednic, de-l veți împărtași cu aceste preaînfricoșătoare și preasfinte și dumnezeiești Taine.”

„Cine mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu, întru Mine petrece și Eu întru dânsul.”

doar-ortodox

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.