Apărătorule și mărturisitorule al Ortodoxiei, luminătorule al neamurilor, fiule al Moldovei și Părinte al Ucrainei, Sfinte Ierarhe Petru, mult nevoitorule, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să ne apere credința și să mântuiască sufletele noastre.


sf-petru-movilaPetru Movilă s-a născut la Suceava, în anul 1596, ca fiu al lui Simion Movilă, care va domni mai târziu în Țara Românească, și al soției acestuia, Marghita, călugărită ulterior sub numele de Melania. Tatăl său a avut ca frați pe Ieremia Movilă, domn al Moldovei între 1595-1606 și pe Gheorghe Movilă, viitorul mitropolit al Moldovei.

După moartea tatălui său, tânărul fiu de domnitor va pribegi, împreună cu mama și cu frații săi în Țara Românească, după care se vor așeza definitiv în Polonia. Învățătura și-o va începe în casa părintească, apoi o va continua la vestita școală a „Frăției” ortodoxe din Lvov (Lemberg) și la Academia Zamoiska din Zamosč. Acolo studiază limbile latină, greacă, slavonă și polonă, la care se adăugau discipline standard din vremea respectivă: gramatica, poetica, retorica, dialectica, teologia. A studiat în limba latină și la Sorbona. Potrivit obiceiului nobililor polonezi, și-a însușit mânuirea armelor și a luat parte la două lupte ale polonilor împotriva turcilor, la Țuțora (1620) și Hotin (1622).

Datorită unei chemări lăuntrice, dar și sub înrâurirea starețului mânăstirii Pecerska, arhimandritul Zaharia Kopâstenski, a hotărât să se călugărească. Astfel, după ce se va pregăti, începând din 1622, duhovnicește la moșia sa din Rubiejovka, unde a zidit și o biserică cu hramul Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, va fi tuns în monahism, la Lavra Pecerska, după anul 1625. În toamna anului 1627 a fost ales egumen al mănăstirii, la vârsta de 31 de ani. Situația ortodoxiei în acea perioadă era tulbure din cauza încercărilor de catolicizare a nobilimii. Însă, prin activitatea sa depusă timp de cinci ani ca egumen, Petru Movilă a reușit să ridice prestigiul cultural și bisericesc al mănăstirii la un nivel necunoscut până atunci. Astfel, s-a ocupat de restaurarea și înfrumusețarea mănăstirilor și a peșterilor în care se găseau moaște de sfinți și a continuat activitatea tipografică a înaintașilor săi, dând la lumină mai multe cărți de slujbă și de învățătură.

Arhimandritul Petru a desfășurat o bogată activitate bisericească și culturală, continuând să tipărească mai multe cărți care aveau rostul de a apăra Ortodoxia în fata prozelitismului catolic. Pune bazele unui colegiu, întâi la Lavra, apoi la Mănăstirea Bratska, din care se va dezvolta vestita Academie Duhovnicească de la Kiev, în 1633. A pus la dispoziția Academiei și domeniile sale de la Rubejovka, pe care le cumpărase încă înainte de călugărie.

Semnează la 16 august 1628 declarațiile Sinodului Eclesiastic de la Kiev, în care erau condamnați clericii care au aderat la Uniația din 1596. A sprijinit alegerea ca Rege al Poloniei a lui Wladislav I, în 1632, care a recunoscut drepturile eparhiilor Ortodoxe din Mitropolia Kievului și a menținut „Frățiile Ortodoxe”.


ACATISTUL SFÂNTULUI IERARH PETRU MOVILĂ, MITROPOLITUL KIEVULUI

22 decembrie

Rugăciunile începătoare: …

Troparul, glasul al 4-lea
Aparatorule si marturisitorule al Ortodoxiei, luminatorule al neamurilor, fiule al Moldovei si Parinte al Ucrainei, Sfinte Ierarhe Petru, mult nevoitorule, roaga-te lui Hristos Dumnezeu, sa ne apere credinta si sa mantuiasca sufletele noastre.

Condac 1:
Podobie: Aparatoare Doamna…

Vestitorul Ortodoxiei si aparatorul credintei, Arhiereul lui Hristos, Petru al Kievului, sa se cinsteasca dupa vrednicie, caci patria si neamul le-a lasat, dar nu le-a uitat, de cele lumesti s-a lepadat, pe cele ceresti si vesnice dobandind, de aceea se veseleste impreuna cu ceata ierarhilor marturisitori ai credintei, auzind cantarea: Bucura-te, Ierarhe Petru, aparator al dreptei credinte!

Icos 1:

Ales fiind de Dumnezeu din pantecele maicii tale spre a deveni pastor vrednic al Bisericii Ortodoxe, impodobit cu smerita cugetare si credinta neclintita, prin ispitele vietii ai trecut nesovaielnic, caci ai avut ca tinta neschimbata odihna in salasele ceresti. De aceea, te rugam primeste de la noi cantarea aceasta:

Bucura-te, faclie duhovniceasca;
Bucura-te, slujitor al Ortodoxiei;
Bucura-te, purtator al harului Sfantului Duh;
Bucura-te, stranepot al Sfantului Voievod Stefan cel Mare;
Bucura-te, cel ce te-ai daruit cu totul Bisericii;
Bucura-te, intarire a credinciosilor;

Bucura-te, alungare a inselaciunii;
Bucura-te, cel ce te-ai ostenit pentru Hristos;
Bucura-te, lumina a sufletelor tulburate;
Bucura-te, purtator al cuvintelor sfintite;
Bucura-te, povatuitor al Bisericii;
Bucura-te, pastor credincios;
Bucura-te, Ierarhe Petru, aparator al dreptei credinte!

Condac 2:

Ca un trandafir bine-mirositor ai rasarit in binecuvantata gradina a Moldovei, avand obarsia in slavitul neam al Musatinilor, dar ai sfintit prin viata si ostenelile tale pamantul Ucrainei, unde ai fost randuit de Dumnezeu ca arhiereu si indrumator prea luminat al Bisericii pravoslavnice, cand furtunile eresurilor izbeau corabia Ortodoxiei si biruitor ai cantat: Aliluia!

Icos 2:

In curtile domnesti de la Suceava ai copilarit fiind ocrotit de Sfantul Mare Mucenic Ioan cel Nou; ai deprins frumoasele invataturi si obiceiuri si ai gasit pilde demne de urmat in viata. intarindu-ti mintea si sufletul cu povetele si rugaciunile parintilor tai, i-ai bucurat de darurile cu care Dumnezeu te-a binecuvantat, pentru care te laudam zicand:

Bucura-te, fiu al neamului romanesc;
Bucura-te, sfintitor al poporului ucrainean;
Bucura-te, cel ce ai primit lumina Botezului;
Bucura-te, purtator al unui nume de apostol;
Bucura-te, slujitor al Evangheliei;
Bucura-te, cel impodobit cu lumina gandului;
Bucura-te, vestitor al cuvintelor vietii;
Bucura-te, purtator al harului;
Bucura-te, traitor al smereniei;
Bucura-te, pazitor al poruncilor dumnezeiesti;
Bucura-te, mireasma a vietuirii curate;
Bucura-te, pastorule mult nevoitor;
Bucura-te, Ierarhe Petru, aparator al dreptei credinte!

Condac 3:

Harul lui Dumnezeu te-a cercetat pe tine, sfinte, din pruncie, punand in sufletul tau dorul dupa cele sfinte si nazuinta de a sluji lui Dumnezeu avand de aproape invatator si povatuitor pe unchiul tau, Mitropolitul Gheorghe Movila, de la care ai invatat a-L iubi pe Dumnezeu si a te jertfi pentru credinta cantandu-I: Aliluia!

 

Icos 3:

Inca din frageda tinerete ai cunoscut osteneala pribegiei in tari straine si durerea de orfan, cand parintele tau, voievodul Simion, a raposat si, prin randuiala lui Dumnezeu, ai ajuns impreuna cu mama si fratii tai in Polonia, unde te-ai desavarsit in invatatura cartii. Cinstindu-te pentru iscusinta ta, te laudam cantand:

Bucura-te, ca ai raspuns chemarii ceresti;
Bucura-te, rod bun al Ortodoxiei;
Bucura-te, binecuvantarea neamului tau;
Bucura-te, vlastar domnesc al Moldovei;
Bucura-te, rodire in pamant strain;
Bucura-te, calator neostenit;
Bucura-te, faclie a Bisericii;
Bucura-te, lucrator in via Domnului;
Bucura-te, ochi privighetor;
Bucura-te, minte ascutita;
Bucura-te, cinstitor al Sfantului Mucenic Ioan cel Nou;
Bucura-te, propovaduitor neobosit;
Bucura-te, Ierarhe Petru, aparator al dreptei credinte!

Condac 4:

Avand povatuitori pe dascalii vremii si hranindu-ti sufletul cu invataturile Evangheliei Domnului, ocrotit fiind de rugaciunile maicii tale, ai ajuns la varsta deplinatatii cand drumurile vietii s-au deschis inaintea ta, iar in valtoarea timpului tau ai luptat pentru crestinatate cantand: Aliluia!

Icos 4:

Daruit fiind de Dumnezeu cu multe daruri si vazand pe cei din neamul tau lucrand cu multa staruinta pentru intarirea Ortodoxiei, prin ctitorirea de biserici si manastiri si prin danii la Muntele Athos, cu toata ravna ti-ai pus in slujba Bisericii toate puterile sufletesti si trupesti dovedindu-te un bun ostean, de aceea te laudam asa:

Bucura-te, luptator pentru credinta;
Bucura-te, biruitorule al potrivnicilor;
Bucura-te, pom incarcat cu fapte bune;
Bucura-te, urmator neclintit al lui Hristos;
Bucura-te, cinstitor al Maicii Domnului;
Bucura-te, cugetare la ceasul judecatii;
Bucura-te, mangaiere a celor necajiti;
Bucura-te, miluitor al sarmanilor;
Bucura-te, ajutator al intristatilor;
Bucura-te, alipire de Piatra-Hristos;
Bucura-te, minte inteleapta;
Bucura-te, doritor al sfinteniei;
Bucura-te, Ierarhe Petru, aparator al dreptei credinte!

Condac 5:

Cugetand la vietile sfintilor, la faptele inaintasilor si la nemurirea sufletului, te-ai retras din viata ostaseasca si ai gasit in Biserica odihna sufletului si raspunsuri la doririle inimii tale. Roaga-te acum pentru noi, credinciosii care ne luptam cu valurile vietii, ca sa ajungem la limanul mantuirii unde, izbaviti fiind, vom canta lui Dumnezeu: Aliluia!

Icos 5:

N-ai ravnit domnia cea pamanteasca si trecatoare ci viata vesnica si nepieritoare, mergand pe calea cea stramta si anevoioasa; cu ajutorul ceresc ai calatorit pe ea pana la obstescul tau sfarsit si ai primit din mainile lui Hristos locas in imparatia sfintilor, unde ai intrat cantand cantari de biruinta. Pentru aceasta primeste de la noi aceste laude:

Bucura-te, iubitor de curatie;
Bucura-te, mult ostenitorule;
Bucura-te, cautator al vesnicului Adevar;
Bucura-te, rostire a cuvintelor pline de har;
Bucura-te, iubitor al vietii monahale;
Bucura-te, povatuitor al credinciosilor;
Bucura-te, implinitor al virtutilor;
Bucura-te, potolire a patimilor;
Bucura-te, cugetare a celor sfinte;
Bucura-te, vietuire aleasa;
Bucura-te, cugetare smerita;
Bucura-te, slujitor al lui Hristos;
Bucura-te, Ierarhe Petru, aparator al dreptei credinte!

Condac 6:

Punand in slujba Bisericii lui Hristos toate averile tale, te-ai daruit pe tine insuti cu totul lui Dumnezeu, slujind cu ravna neobosita in obstea Lavrei Pecerska din Kiev, unde ai inmultit talantii primiti. Bucurandu-ne de cereasca ta alegere, te laudam si cantam lui Dumnezeu: Aliluia!

Icos 6:

Printr-o minunata randuiala dumnezeiasca ai fost ales de obstea manastirii pentru a indeplini ascultarea de egumen. Cu dragoste si rabdare ai povatuit si luminat pe cei ce veneau la tine, facandu-te indragit de toti pentru sfintenia vietii tale. Lumineaza-ne si pe noi, cei ce te laudam pe tine, zicand asa:

Bucura-te, nascator al virtutilor;
Bucura-te, parinte al fiilor duhovnicesti;
Bucura-te, sfatuitor iscusit;
Bucura-te, iubitor al bunelor nevointe;
Bucura-te, pilduitor al faptei;
Bucura-te, intarire a celor slabi in credinta;
Bucura-te, cinstitor al sfintilor;
Bucura-te, sporire a lucrarilor bisericesti;
Bucura-te, cautator al vistieriilor ceresti;
Bucura-te, innoire a vietii duhovnicesti;
Bucura-te, slujire cu sfintenie;
Bucura-te, vrednicule de indoita cinste;
Bucura-te, Ierarhe Petru, aparator al dreptei credinte!

Condac 7:

Trudind fara preget pentru mantuirea credinciosilor ai intemeiat la Pecerska prima academie teologica, unde s-au format aparatori ai Ortodoxiei, fiind cu dragoste indemnati si povatuiti de tine. Hraneste-ne si pe noi cu povetele tale, preafericite Parinte Petru si lumineaza-ne mintea, ca sa umblam in calea voii lui Dumnezeu, cantandu-I: Aliluia!

Icos 7:

Cine va putea spune nevointele tale, sfinte, privegherile de toata noaptea, metaniile, lacrimile pe care le aduceai lui Hristos pentru mantuirea sufletului tau si a pastoritilor tai. Asa te-ai facut pilda tuturor prin intelepciunea cugetarii si dragostea de Dumnezeu, iar noi iti cantam:

Bucura-te, barbatie duhovniceasca;
Bucura-te, ocrotire a fiilor sufletesti;
Bucura-te, ostenitor neobosit;
Bucura-te, pocainta neintrerupta;
Bucura-te, prieten al sfintilor lui Hristos;
Bucura-te, pilda a nevoitorilor;
Bucura-te, slujitor harnic;
Bucura-te, arhiereu darnic;
Bucura-te, invatator duhovnicesc;
Bucura-te, pastor iubit de Tatal ceresc;
Bucura-te, vas al alegerii Domnului;
Bucura-te, locas curat al Duhului Sfant;
Bucura-te, Ierarhe Petru, aparator al dreptei credinte!

Condac 8:

De la pastorirea de egumen, dupa scurta vreme, ai trecut la slujirea arhiereasca, fiind ales mitropolit al Kievului si al intregii Ucraine, fara cartire purtand pe umeri crucea arhiereasca, lucrand cu ravna pentru luminarea poporului prin intemeierea de scoli, tipografii, spitale, fratii ortodoxe, care ajutau pe cei din nevoi, aducand aproape pe fiii Bisericii lui Hristos, care impreuna cu noi striga: Aliluia!

Icos 8:

Nici de vitregiile vremurilor, nici de multimea vrajmasilor nu te-ai temut, innoind cu totul viata Bisericii din Ucraina. Cu vitejie ai infruntat pe potrivnici, care luptau impotriva Ortodoxiei, si ai scos din mainile lor multe biserici pe care le-au rapit; de aceea minunandu-ne de vietuirea ta, iti cantam:

Bucura-te, ierarh inteleptit de Dumnezeu;
Bucura-te, lucrator cu trezvie;
Bucura-te, neincetata rugaciune;
Bucura-te, semanator duhovnicesc;
Bucura-te, rabdator in suferinta;
Bucura-te, luptator al Bisericii;
Bucura-te, mustrare a celor potrivnici;
Bucura-te, indemnare la virtutile crestinesti;
Bucura-te, povatuitor al dreptcredinciosilor;
Bucura-te, parinte al fratiei ortodoxe;
Bucura-te, ocrotitor al celor slabi;
Bucura-te, arhiereu vrednic de lauda;
Bucura-te, Ierarhe Petru, aparator al dreptei credinte!

Condac 9:

Ce laude vrednice vom aduce tie, slujitor ales al Bisericii; caci prin tine a rodit credinta ortodoxa, lasand urmasilor carti folositoare si ziditoare de suflet, care impodobesc cununa rasplatirilor pregatita pentru tine de Domnul in ceruri. Asadar, nu inceta cu rugaciunile tale sa alungi ratacirile si eresurile pierzatoare de suflet, ca sa cantam lui Dumnezeu: Aliluia!

Icos 9:

Cuvintele marelui Apostol Pavel: „Toate le pot in Hristos, Cel care ma intareste”, te-au intarit in luptele pe care le-ai purtat pentru credinta, fara a te infricosa, caci ai savarsit lucrarea apostoleasca de vestire a cuvantului Evangheliei, biruind toate vicleniile potrivnicilor. intareste-ne pe noi cu puterea indraznelii tale, cei ce ne poticnim si suntem neputinciosi, ca sa-ti cantam asa:

Bucura-te, iubitor al sfinteniei;
Bucura-te, invatator al virtutilor;
Bucura-te, impaciuitor al popoarelor;
Bucura-te, pastor al Bisericii Ucrainei;
Bucura-te, teolog al dreptei credinte;
Bucura-te, alcatuitor al „Marturisirii ortodoxe”;
Bucura-te, pricinuitorul Sinodului de la Iasi;
Bucura-te, slujitor al intregii Ortodoxii;
Bucura-te, prieten al lui Vasile Voievod;
Bucura-te, sfetnic al Patriarhiei Ecumenice;
Bucura-te, luptator pentru adevar;
Bucura-te, iubitor de sfintenie;
Bucura-te, daruire jertfelnica pentru frati;
Bucura-te, Ierarhe Petru, aparator al dreptei credinte!

Condac 10:

Cel ce in vremuri tulburi ai stiut a pastra nestinsa lumina Ortodoxiei si ai marit-o prin darurile si sarguinta ta, cel ce te-ai ostenit pentru facerile de bine si ai mangaiat pe toti cei din nevoi si suferinte, ajuta-ne si pe noi, luminandu-ne calea mantuirii cand suntem cuprinsi de nepasare, ca sa cantam impreuna cu tine lui Dumnezeu: Aliluia!

Icos 10:

Tu, Doamne, Cel ce ai creat lumea si tuturor toate cele de folos le daruiesti, Cel ce rasplatesti cu bunatate pe alesii Tai ca sa fie mijlocitori si pururea rugatori in fata Tronului Tau pentru noi pacatosii, primeste rugaciunile Parintelui nostru Petru, care prin chemarea si slujirea sa, mijloceste pentru popoarele ortodoxe si ne auzi pe noi care cinstim pe sfantul Tau:

Bucura-te, comoara a Bisericii Ortodoxe;
Bucura-te, propovaduitor al credintei adevarate;
Bucura-te, podoaba a teologiei;
Bucura-te, lauda a ortodocsilor;
Bucura-te, invatator intelept;
Bucura-te, luminator al constiintelor;
Bucura-te, lucrator al prieteniei dintre popoare;
Bucura-te, om al lui Dumnezeu;
Bucura-te, parinte al Bisericii;
Bucura-te, pazitor al fratiei adevarate;
Bucura-te, calauza vietii duhovnicesti;
Bucura-te, cel incununat de Hristos;
Bucura-te, Ierarhe Petru, aparator al dreptei credinte!

Condac 11:

Ca o lumanare in sfesnic ai luminat pe toti, binecuvantand obstea calugarilor, odihnind pe cei osteniti, intarind pe cei slabanogi, mangaind pe cei intristati, pe sarmani miluindu-i si pe toti iubindu-i cu parinteasca dragoste, indemnandu-i spre Lumina Hristos, bine chivernisind darurile incredintate tie. Pentru aceasta, avandu-te pe tine ocrotitor, cu multumire cantam lui Dumnezeu: Aliluia!

Icos 11:

Parinte al Bisericii Ucrainei, prieten al Poloniei si iubitor al neamului tau romanesc, ai trimis in Moldova si in tara Romaneasca tiparnite si mesteri iscusiti, profesori la Academia din Iasi, carti bisericesti si Pravile pentru intarirea vietii duhovnicesti. De aceea, noi te laudam si nadajduim ca prin sfintele tale rugaciuni sa ajungem la bucuria cea fara de sfarsit a darurilor ceresti, si laudand mostenirea luminii faptelor tale iti cantam asa:

Bucura-te, pastor intelept;
Bucura-te, chivernisitor al bunelor randuieli;
Bucura-te, vindecator sufletesc;
Bucura-te, invatator in tainele credintei;
Bucura-te, ajutator al saracilor;
Bucura-te, dascal al pocaintei;
Bucura-te, sprijinitor al celor prigoniti;
Bucura-te, savarsitor al faptelor bune;
Bucura-te, staret al Lavrei Pecerska;
Bucura-te, mitropolit al Kievului;
Bucura-te, candela a Bisericii;
Bucura-te, cetatean al raiului;
Bucura-te, Ierarhe Petru, aparator al dreptei credinte!

Condac 12:

Stiind mai dinainte ca se apropie ceasul calatoriei celei mari, ai pus in buna randuiala toate ale Bisericii, averea ai daruit-o scolilor si manastirilor, apoi, multumind lui Dumnezeu pentru toate, impodobit in haina credintei ortodoxe, te-ai apropiat de Tronul Dreptului Judecator, de unde ai primit rasplata cuvenita si odihna cereasca, cantand in veci: Aliluia!

Icos 12:

Scurta ti-a fost viata pamanteasca, dar vesnica iti este pomenirea; putina vreme ai slujit in vrednicia arhiereasca, dar insutite au fost roadele; buna alergare ai savarsit, nadejde si bucurie semanand in sufletele credinciosilor, iar ei cu multa jale te-au petrecut la Pecerska, unde cu trupul te-ai adaugat sfintilor ce odihnesc aici, iar cu sufletul sfintilor din cer, pentru care cu dragoste cinstim pomenirea ta si-ti cantam asa:

Bucura-te, vestitor al Cuvantului Cel intrupat;
Bucura-te, sprijinitor al Ortodoxiei;
Bucura-te, purtator al bunatatilor dumnezeiesti;
Bucura-te, vas duhovnicesc;
Bucura-te, nevoitor al Bisericii luptatoare;
Bucura-te, biruitor al ispitelor;
Bucura-te, ca te odihnesti acum in ceruri;
Bucura-te, ca lauzi pe Domnul impreuna cu ingerii;
Bucura-te, ca ai ajuns in lumina viatii vesnice;
Bucura-te, primitor al bucuriei netrecatoare;
Bucura-te, purtator al cununii de slava;
Bucura-te, rugator al nostru catre Domnul;
Bucura-te, Ierarhe Petru, aparator al dreptei credinte!

Condac 13:

O, fericite Ierarhe Petru, arhiereu al lui Hristos, parintele nostru ocrotitor si luminator, intaritor al nostru in necazuri si suparari, slujitor al adevarat al Cuvantului, cerceteaza-ne pe noi din ceruri, precum odinioara pe pamant pe pastoritii tai si potoleste incercarile ispitelor ce navalesc asupra noastra; ajuta-ne in nevointele noastre si cu rugaciunile tale intareste dreapta credinta si iubirea frateasca, apara Biserica Ortodoxa de navalirile ereticilor si de uneltirile potrivnicilor, umple inimile noastre de bucurie sfanta si de dragoste catre aproapele, ca impreuna sa-I cantam lui Dumnezeu: Aliluia! (de trei ori)

Apoi se zic din nou Icosul 1 şi Condacul 1.

DoarOrtodox

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.