Încercați să memorați aceste rugăciuni și să le rostiți mereu în gând, sau cu voce tare, în funcție de locul în care vă aflați.

Rugându-ne astfel suntem toți membrii Bisericii în același Duh de rugăciune… și mireni și clerici și monahi și monahii.

Doamne ajută!


rugaciunile mesei


Rugăciunea înaintea gustării de dimineață

Tatăl nostru, Care ești în ceruri, sfințească-Se numele Tău, vie împărăția Ta, facă-se voia Ta precum în cer așa și pe pământ. Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi. Și ne iartă nouă greșalele noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel rău.

Rugăciunea după gustarea de dimineață

Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și prea nevinovată și Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât heruvimii și mai slăvită fără de asemănare decât serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te slăvim.doar ortodox candle light_church00


Rugăciunea înaintea mesei de prânz

Tatăl nostru, Care ești în ceruri, sfințească-Se numele Tău, vie împărăția Ta, facă-se voia Ta precum în cer așa și pe pământ. Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi. Și ne iartă nouă greșalele noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel rău.

Rugăciunea după masa de prânz

Mulțumim Ție, Hristoase Dumnezeul nostru, că ne-ai săturat pe noi de bunătățile Tale cele pământești. Nu ne lipsi pe noi nici de cereasca Ta Împărăție; ci precum în mijlocul ucenicilor Tăi ai venit, Mântuitorule, pace dându-le lor, așa vino și la noi și ne mântuiește.

doar ortodox candle light_church00


Rugăciunea înainte de cină

Mânca-vor săracii și se vor sătura și vor lăuda pe Domnul, iar cei ce-L caută pe Dânsul, vii vor fi inimile lor în veacul veacului.

Rugăciunea după cină

Veselitu-ne-ai pe noi, Doamne, întru făpturile Tale și întru lucrul mâinilor Tale ne-am bucurat. Însemnatu-s-a peste noi lumina feței Tale, Doamne. Dat-ai veselie în inimile noastre, din rodul grâului, al vinului și al untdelemnului, ce s-au înmulțit. Cu pace ne vom culca și vom adormi, căci Tu, Doamne, îndeosebi, întru nădejde ne-ai așezat.doar ortodox candle light_church00


7 comentarii

  1. Sigur că sunt folositoare și rugăciunile bisericii (de fapt, formulate de Sfinții Părinți) și cele personale.
    Dumnezeu să vă binecuvânteze!

  2. Rugaciunea e totul in viata unui crestin. Fara ea, suntem ca si dezlipiti de la sursa ce ne da viata. Dar de ce trebuie sa invatam un text si sa il repetam mereu, uneori fara sa gandim la ce spunem, in loc sa ne oprim un pic din valvataia vietii si sa spunem cuvinte din inima?! Consider ca scopul rugaciunii e dialogul cu Dumnezeu. El asteapta sa ii vorbim din inima. Nu vrea poeziile noastre. Pentru incepatori, sunt bune frazele scrise de altii. Ptr cei ce au cunoscut pe Iisus Mantuitorul, sunt mai bune, cred, deschiderile de suflet si umblarea cu Dumnezeu mereu. Iar asa cum, nu mergem la un prieten mereu cu aceeasi strofa, cu atat mai mult nu mergem la Mantuitorul cu aceleasi cuvinte invatate si repetate de sute de ori. Domnul ne merita inima cu tot ce e in ea.

    1. Cred ca raspunsul e in propozitia 2: Rugându-ne astfel suntem toți membrii Bisericii în același Duh de rugăciune…
      Iisus ne-a dat de ex. rugaciunea Tatal Nostru si nu a spus sa n-o mai repetati ca stiti voi mai bine cuvinte de-a voastre in inima.. iar daca nu gandim, incepem s-o facem si cautam ce nu intelegem.. Si nu sunt poezii, sunt cuvinte pline duh sfant. Nici eu nu inteleg multe, nici ce rugaciuni sa zic, de asta am si intrat pe internet.. sa nu fac de capul meu, ca, stiu ca nu ma prea duce..
      Ma scuzati ca am indraznit. Iertati.

      1. Sigur că sunt folositoare și rugăciunile bisericii (de fapt, formulate de Sfinții Părinți) și rugăciunile personale.
        Dumnezeu să vă binecuvânteze!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.