„Ziditorule a toată făptura, Cel ce timpurile şi anii ai pus întru puterea Ta, binecuvintează cununa anului bunătăţii Tale, Doamne, păzind în pace poporul şi ţara aceasta, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, şi ne mântuieşte pe noi“ (Minei pe Septembrie, E.I.B.M.B.O.R., Bucureşti, 2003, p. 12.)

Ziua de 1 septembrie a fiecărui an este începutul anului bisericesc, numit şi Indiction. În această zi, Biserica celebrează pronia dumnezeiască care priveghează întreaga creaţie, spaţiul, istoria şi Biserica. Dumnezeu Cel veşnic, Care este mai presus de succesiunea temporală, poartă de grijă cu iubire fiecărui om şi călăuzeşte fiecare clipă omenească, unind cu iubire infinită veşnicia Sa de temporalitatea oamenilor care Îl iubesc pe El. Astfel, Întruparea, momentul axial în care Dumnezeu S-a unit o dată pentru totdeauna cu oamenii, se extinde prin har şi prin Sfintele Taine în viaţa credincioşilor şi dăruieşte veşnicia lui Dumnezeu fiecărui om priveghetor spre mântuire.

toti sfintiiData anului nou bisericesc s-a hotărât de către cei 318 Sfinţi Părinţi participanţi la Sinodul I de la Niceea din anul 325 pe considerentul că începutul activităţii de propovăduire a Evangheliei de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos s-a făcut la începutul aceste luni, deoarece, după calendarul iudaic, intrarea în sinagoga din Nazaret a Mântuitorului după întoarcerea din pustia Carantaniei s-a făcut în luna a şaptea, numită Tişri, care corespunde în calendarul nostru lunii septembrie.

„Avem în centrul anului bisericesc cele mai importante evenimente pe care le-a realizat Mântuitorul pentru noi, evenimentele Răscumpărării: Patima, Moartea, Învierea şi Înălţarea Sa la Ceruri. De aceea, anul bisericesc este împărţit în trei mari cicluri legate de aceste evenimente. Acestea sunt prefaţate de perioada Triodului, de pocăinţă, smerenie. Apoi, bucuria pascală este încadrată în perioada Penticostarului. Apoi, cea mai lungă perioadă este cea a Octoihului, a celor opt glasuri cântate în săptămânile rânduite. Toate acestea au un caracter pascal, al bucuriei de care ne împărătăşim prin rânduielile bisericeşti. Peste acest caracter pascal se suprapune cel mineal, sau al vieţii sfinţilor prăznuiţi în date fixe”. (IPS Laurenţiu Mitropolitul Ardealului)

 

Vezi si

1 septembrie – Sf. Cuvios Dionisie cel Smerit (Exiguul)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.