Informaţiile personale ale milioanelor de români ori sute de mii de dosare ale instanţelor şi ale altor instituţii importante sunt „îngropate” adânc, într-un buncăr al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (S.T.S).

servere STSÎn premieră, o echipă a Televiziunii Române a primit aprobarea să filmeze în locul în care e ţinută, în condiţii de maximă securitate, una dintre bazele de date vitale ale României.

Servere şi memorii de mare capacitate ale multor instituţii importante sunt păstrate în buncărul STS.

Datele confidenţiale nu pot fi accesate de cei de la S.T.S. Ei se ocupă doar de găzduirea şi protejarea informaţiilor. Din motive lesne de înţeles, numărul celor care lucrează aici este foarte mic.

Directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Marcel Opriş, recunoaste că informaţiile din acest buncăr reprezintă o ţintă pentru orice hacker. Distrugerea lor ar da peste cap vieţile a milioane de români.

Buncărul STS are multiple surse de curent, sisteme performante de ventilaţie şi pentru stingerea incendiilor. A fost terminat în urmă cu 3 ani şi a costat circa 6 milioane de euro.

Buncărul este ocupat în proporţie de 30 la sută. Potrivit celor de la STS, în următorii doi ani îşi va atinge capacitatea maximă.

http://www.tvrnews.ro/in-premiera-in-buncarul-serviciului-de-telecomunicatii-speciale–un-reportaj-de-adelin-petrisor_27712.html

Câteva întrebări fireşti:

  • De ce ne temem ca în vremuri de război şi îngropăm în buncăre aceste mega-calculatoare? De cine ne temem?
  • De ce trebuie stocate informatiile personale ale populatiei?
  • Cine are acces la aceste date personale? Ca sa ştim cine răspunde în cazul în care se pierd, sau se sparg aceste servere.
  • Cine vrea sa aibă toate aceste date pesonale ale populaţiei? Ce sunt, mai concret: adrese, CNP-uri, conturi şi informaţii bancare, date medicale personale?
  • De ce e nevoie să se cheltuiască atâţia bani pe un factor de stres şi de mare risc pentru populaţie?
  • Cât timp sunt stocate şi, concret, la ce folosesc?
  • De ce (în mod suspect)  „presei media” i se pare doar un subiect tech aceast lucru? Şi de ce nu e deranjată de cheltuielile care se fac din bani publici?
  • E vreo legatură între stocarea aceasta a datelor şi insistenţa cu care ni se impune acceptarea actelor biometrice?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.