Donaţi în conturile special deschise de Patriarhie, destinate exclusiv obiectivului:

Cont BCR (ROL): RO53 RNCB 0075 0048 9503 0109 Sucursala Sector 4, București

Cont BCR (EUR): RO96 RNCB 0075 0048 9503 0111 Sucursala Sector 4, București

Cont BCR (USD): RO26 RNCB 0075 0048 9503 0110 Sucursala Sector 4, București

Catedrala Mântuirii Neamului – o necesitate practică şi un simbol al demnităţii naţionale

Legea Catedralei (261/2005) prevede că „fondurile destinate construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului vor fi asigurate de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, de către Guvernul României, în limita sumelor alocate anual cu această destinaţie prin bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor, precum şi de către autorităţile administraţiei publice locale” (art. I, alin. 2). Ca atare, potrivit prevederilor legale în vigoare, Guvernul României a acordat recent Patriarhiei Române un sprijin financiar în valoare de zece milioane lei pentru lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului pe anul 2011. Această sumă reprezintă doar 5% din suma de 200.000.000 lei aferentă lucrărilor de execuţie pe anul 2011 . Banii din acest sprijin guvernamental provin şi din impozitele plătite statului român de către credincioşii români ortodocşi, care reprezintă majoritatea poporului român (87%). Impozitul şi contribuţiile aferente salariilor, TVA-ul etc. care vor fi plătite de către Patriarhia Română Statului Român din suma de 200.000.000 lei se estimează a fi de aproximativ 60.000.000 lei în anul 2011.

În urma hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 6 iulie 2010, pe toate calendarele bisericeşti – 2011, editate de către eparhiile Patriarhiei Române din ţară şi străinătate, a fost tipărită imaginea Catedralei Mântuirii Neamului însoţită de apelul Ajutorul tău pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului şi menţionate conturile în lei, euro şi dolari (USD) deschise de Patriarhia Română în care pot fi făcute donaţii prin virament.

În şedinţa de lucru din 16 – 17 februarie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat procedura de colectă naţională pentru continuarea lucrărilor de construire a Catedralei Mântuirii Neamului în cadrul unităţilor de cult din cuprinsul eparhiilor Patriarhiei Române . Astfel, potrivit acestei hotărâri sinodale, pentru informarea credincioşilor asupra colectei naţionale pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, în fiecare lăcaş de cult ortodox va fi afişat un anunţ care va cuprinde imaginea Catedralei Mântuirii Neamului , anunţul emiterii unei chitanţe indiferent de sumă, modelul de chitanţă şi conturile bancare în care se pot face direct donaţii prin virament de către persoanele fizice sau juridice.

Donaţiile pentru Catedrala Mântuirii Neamului vor putea fi făcute la parohii, mănăstiri şi schituri doar clericilor angajaţi la respectivele unităţi de cult. Donatorii vor primi pentru suma donată o chitanţă personalizată din chitanţierele puse la dispoziţie de către Patriarhia Română prin intermediul centrelor eparhiale , corespunzător numărului unităţilor de cult din subordine. Fiecare eparhie va transmite apoi, prin intermediul protopopiatelor din jurisdicţie, carnetele-chitanţier către fiecare parohie şi mănăstire.

În fiecare lună, protopopiatele vor centraliza electronic, în baza unor procese-verbale, chitanţele eliberate de unităţile de cult din teritoriu pe care le vor trimite, împreună cu sumele aferente, către centrele eparhiale.

La rândul lor, eparhiile vor centraliza electronic procesele-verbale cu chitanţele de la toate unităţile de cult aflate în jurisdicţie, iar sumele aferente vor fi transferate prin virament direct în conturile bancare ale Patriarhiei Române, aferente Catedralei Mântuirii Neamului. Predarea centralizării către Patriarhia Română se va face împreună cu ordinul de plată bancar.

Însumarea informaţiilor şi a documentelor necesare înregistrării în contabilitatea Patriarhiei Române se va face în luna curentă pentru luna precedentă.

Verificarea fiecărei chitanţe de către persoanele donatoare se poate face prin apelarea la numărul de telefon: 021 406 71 82 sau la adresa de e-mail: contabilitate@patriarhia.ro.

În pomelnicul ctitorilor Catedralei de pe site-ul http://www.catedralaneamului.ro vor fi menţionate numele donatorilor, dar numai cu acordul acestora.

Ţinând cont de faptul că în parohiile şi mănăstirile Patriarhiei Române în primele duminici din postul Sfintelor Paşti (care începe la 7 martie 2011) se va organiza colecta pentru Fondul Central Misionar destinat în special ajutorării comunităţilor ortodoxe româneşti sărace din ţară şi din străinătate, colecta naţională pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului va începe după sărbătoarea Sfintelor Paşti (24 aprilie 2011) .

Pentru evitarea fraudelor, Patriarhia Română nu împuterniceşte pe nimeni să colecteze bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului în spaţiile publice, la casele credincioşilor sau sediile instituţiilor publice de stat ori ale firmelor private . În acelaşi timp, urmare unor sesizări primite, Patriarhia Română respinge încercările unor societăţi comerciale de a folosi donaţiile pentru Catedrala Mântuirii Neamului ca pretext pentru neplata datoriilor către alte persoane juridice .

Celor care încă se mai opun construirii viitoarei Catedrale patriarhale prin lamentaţii tardive, deşi la începutul lunii septembrie 2010 a fost obţinută autorizaţia de construire, iar acum se desfăşoară lucrările de execuţie, le reamintim faptul că edificarea acesteia este o necesitate practică, liturgică şi misionară şi, ca atare, o responsabilitate imediată a Patriarhiei Române .

Biserica Ortodoxă Română este singura dintre Bisericile Ortodoxe fără o catedrală reprezentativă pentru credinţa şi demnitatea poporului ei .

Patriarhia Română mulţumeşte tuturor celor care în ultimii ani au sprijinit-o în continuarea demersurilor pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului şi, mai ales, clerului şi credincioşilor care au contribuit sau contribuie financiar pentru înălţarea acesteia, rugând pe Milostivul Dumnezeu să le dăruiască tuturor sănătate şi mântuire, bucurie şi mult ajutor în viaţă.

Donaţiile vor fi făcute în biserici şi în conturi speciale

Patriarhia Română a organizat in 18 februarie 2011, în Sala „Europa Christiana” din Palatul Patriarhiei, o conferinţă de presă pe tema colectei naţionale pentru Catedrala Mântuirii Neamului.

Conferinţa de presă a fost susţinută de către Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, secretarul Sfântului Sinod, şi de părintele vicar-administrativ Ionuţ Corduneanu, având ca scop comunicarea hotărârii Sfântului Sinod privind procedura de colectă naţională pentru continuarea lucrărilor de construire a Catedralei Mântuirii Neamului în cadrul unităţilor de cult din cuprinsul eparhiilor Patriarhiei Române. În cadrul conferinţei, s-au făcut precizări clare asupra modului în care credincioşii pot contribui la edificarea Catedralei Mântuirii Neamului, prin donaţii făcute direct prin unităţile de cult (parohii, mănăstiri sau schituri) astfel încât ei să fie feriţi de orice tentativă de fraudă din partea unor posibili impostori.

Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul a prezentat conţinutul hotărârii Sfântului Sinod, din şedinţa de lucru din 16 – 17 februarie, referitoare la informarea credincioşilor asupra colectei naţionale pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, după care a răspuns întrebărilor jurnaliştilor prezenţi. Preasfinţia Sa a specificat că procedura de colectă naţională prevede clar că donaţiile pentru viitoarea catedrală patriarhală nu pot fi făcute decât în biserică, urmate în mod obligatoriu de eliberarea unei chitanţe personalizate care nu poate fi falsificată, astfel încât credinciosul să aibă certitudinea că donaţia va corespunde scopului propus, iar numele său va fi pomenit la altarul vechii Catedralei patriarhale. „În curând, vom amplasa o biserică construită din izopan pe terenul Catedralei Mântuirii Neamului, în apropierea şantierului, unde credincioşii pot să meargă personal să vadă şi felul în care se desfăşoară lucrările, să participe la slujbe şi să primească chitanţa pentru donaţia făcută”, a anunţat PS Ciprian. De asemenea, Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul a precizat că donaţiile pentru Catedrala Mântuirii Neamului nu se vor confunda sau amesteca, în nici un caz, cu contribuţiile credincioşilor pentru botezuri, nunţi şi înmormântări, pentru care se eliberează o chitanţă şi care au o cu totul altă destinaţie: salarizarea personalului clerical şi neclerical şi întreţinerea lăcaşului de cult.

O campanie solicitată chiar de credincioşi

PS Ciprian a arătat că donaţii pentru noua catedrală s-au făcut încă dinaintea lansării unei campanii oficiale, cu ajutorul cărora s-a asigurat organizarea şantierului şi a pereţilor mulaţi. „De la ultima conferinţă de presă din iunie 2010 şi până în momentul de faţă, s-au strâns de la credincioşi peste 1 milion de lei noi, care doar auzind în ce condiţii s-a desfăşurat concursul de proiectare şi că s-a început efectiv lucrarea prin organizarea de şantier, au trimis bani, fie prin mandate poştale, fie direct în contul deschis la Patriarhia Română, aceasta în condiţiile în care nu s-a organizat o campanie de colectare oficială”, a spus Preasfinţia Sa.

Părintele consilier patriarhal Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a explicat că această campanie naţională de colectare a fost organizată ca urmare a cererilor credincioşilor care, după ce au fost anunţate oficial conturile, au solicitat telefonic o campanie în fiecare biserică şi mănăstire, pentru a evita dificultăţile pe care le presupun demersurile de donaţie prin virament bancar sau prin mandat poştal.

Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul a mai arătat că circumstanţele sunt cu atât mai încurajatoare cu cât, după definitivarea proiectului şi începerea efectivă a lucrărilor, estimările de cost arată o sumă mai mică pentru realizarea Ansamblului arhitectural „Catedrala Mântuirii Neamului”. „Cifrele care au fost anunţate anul trecut au fost estimate în funcţie de devize nedefinitivate. După ce s-a semnat contractul cu firma de proiectare câştigătoare şi s-a continuat toată această procedură de finalizare şi calculare, pentru faza „de roşu”, potrivit devizului, costurile au scăzut la aproximativ 110 milioane de euro, cu TVA inclusă. Pentru a ajunge cu lucrările la „cota 0″, şi sperăm ca până la sfârşitul anului să ajungem la această fază, e nevoie de 200 milioane de lei”, a spus PS Ciprian.

O prioritate a Bisericii şi a tuturor instituţiilor de stat

Părintele Ionuţ Corduneanu, vicar administrativ patriarhal, a explicat că, spre deosebire de celelalte unităţi de cult din ţară, Catedrala Mântuirii Neamului are un statut special, reglementat prin lege, care prevede necesitatea implicării pentru edificare, nu numai a Patriarhiei Române, ci şi a celorlalte instituţii de stat. „Catedrala Mântuirii Neamului este singurul lăcaş de cult sau singurul obiectiv care este reglementat la nivel de lege. În rest, există o lege generală referitoare la lăcaşurile de cult şi la aşezăminte în special. De aceea, atenţia deosebită nu a fost acordată doar de către Patriarhia Română, ci a fost acordată de toate autorităţile Statului, începând cu Guvernul, care a adoptat Ordonanţa 19 în 2005, Parlamentul, care a aprobat ordonanţa prin lege, preşedintele, care a promulgat legea adoptată de ambele Camere ale Parlamentului, Primăria Municipiului Bucureşti, care a adoptat planul urbanistic zonal, în baza căruia s-a eliberat certificatul de urbanism pentru catedrală, iar numărul instituţiilor locale, centrale şi de stat care au considerat că aceasta este o problemă naţională ar putea continua. De aceea, nu este vorba doar de o prioritate a Bisericii”, a spus părintele vicar patriarhal.

Pr. Ionuţ Corduneanu a mai arătat că „acest efort sau acest exerciţiu poate fi un câştig şi pentru viitor, deoarece vom căpăta încredere şi vom continua şi pentru alte lucrări de anvergură naţională după un astfel de model”. Astfel, pe baza modelului de realizare a proiectului „Catedrala Mântuirii Neamului”, se vor putea realiza şi alte obiective naţionale, cerute de către populaţie şi chiar sprijinite de Patriarhia Română, în măsura în care pot fi acceptate de către Biserică. Părintele vicar patriarhal a specificat, de asemenea, că lucrarea social-filantropică a Bisericii nu se va diminua în nici un fel, ci toate proiectele Patriarhiei şi ale eparhiilor se vor dezvolta cu succes în paralel cu lucrările pentru Catedrala Mântuirii Neamului.

2 comentarii

  1. Nu reusesc sa trimit si contributia mea pentru Catedrala…mi se cere cont IBAN! Va rog, lamuriti ma dvs., incerc de mult timp!
    Doamne ajuta!

  2. Catedrala Mântuirii Neamului ar trebui construita numai din fonduri de la buget. Ea nu trebuie privita ca obiectiv religios, ci ca atractie turistica. Multumita Partiiidului, avem Parlament ca la Budapesta, acum tine de Marea Recuperare a avea si un echivalent la impresionanta Szent Istvan-bazilika.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.