Mai sunt si alte filmulete pe youtube. Iata descrierea unuia dintre ele:

În fata Giulgiului sfânt din Torino, ortodoxii români, dar si preotii catolici au recitat “Tatãl nostru”, în limba italianã si românã, la Sfârsitul Vecerniei Mari, în pezenta Înalt Prea Sfintitului IOSIF al Europei Occidentale, Prea Sfintitului SILUAN al Italiei, Prea Sfintitului TIMOTEI al Spaniei si Prea Sfintitului MACARIE al Europei de nord.

Iata si ce mi-a transmis un frate din Italia:

Din pacate pentru Ortodoxie, iata ca aflam de noi incalcari ale Canoanelor Bisericii si a hotararilor Sinodului BOR, de catre preoti si chiar ierarhi ortodocsi. Au loc rugaciuni impreuna cu ereticii catolici in dom-ul din Torino ce gazduieste celebrul fals al Giulgiului, atragand spre inselare si zeci de credinciosi ce iau parte din nestiinta la o slujba apostata.

In fata Giulgiului din Torino, ortodocsii români, dar si preotii catolici au recitat “Tatal nostru”, in limba italiana si româna, la Sfârsitul Vecerniei Mari, in prezenta Inalt Prea Sfintitului IOSIF al Europei Occidentale, Prea Sfintitului SILUAN al Italiei, Prea Sfintitului TIMOTEI al Spaniei si Prea Sfintitului MACARIE al Europei de nord.

Reamintesc ca Sinodul BOR sanctioneaza aspru astfel de abateri de la Canoane, prin decizia din 2008, conform Canoanelor apostolice:

– nu este ingaduit niciunui ierarh, preot, diacon, monah, monahie sau credincios mirean din Biserica Ortodoxa Romana sa se impartaseasca euharistic in alta Biserica crestina. De asemenea, nu este ingaduit niciunui cleric ortodox sa concelebreze Sfintele Taine si Ierurgii cu slujitori ai altor culte.

– cei ce nu se supun acestei hotarari pierd comuniunea cu Biserica Ortodoxa si, in consecinta, vor suporta sanctiuni canonice corespunzatoare starii pe care o ocupa in Biserica: depunerea din treapta sau caterisirea, in cazul clericilor, si oprirea de la impartasanie a credinciosilor mireni.

Inselarea credinciosilor infaptuita de acesti clerici este foarte grava, din mai multe motive:

– considera inselatoria cu Giulgiul ca pe ceva autentic;

– ii cheama pe credinciosii ortodocsi intr-un lacas de cult eretic;

– recunosc ca si papistasii au biserica si preotie;

– se roaga impreuna de parca s.ar ruga la acelasi Dumnezeu, dar stim ca ereticii cred intr-un dumnezeu fals, conform cu ereziile lor, contrare Ortodoxiei.

Comentariu saccsiv:

Fac apel la toate blogurile ortodoxe sa preia informatia, astfel incat sa se afle si de catre Sinodul Sfintei noastre Biserici, ce este chemat astfel sa analizeze acest caz grav de abatere si sa ia masurile in consecinta.

 

sursa: saccsiv

6 comentarii

  1. Da, este trist ca s-au dus sa se roage la „Giulgiul de la Torino”. Acesta este un artefact al lui Leonardo da Vinci, asa cum au demonstrat specialistii si asa cum s-a putut vedea si la TV, pe canalele dedicate artei si stiintei. (Discovery Channel, de exemplu).
    Nu mi se pare rau ca au spus „Tatal nostru” impreuna, ci faptul ca s-au rugat unui obiect fara valoare, care a smintit pe multi si din care se trag si acele poze colorate cu „chipul” Iisus, dulcegaros, poze care nu au nimic de-a face cu infatisarea reala a lui Hristos, darmite cu icoanele noastre ortodoxe.
    Din pacate, multi ortodocsi, si chiar ierarhi de-ai nostri, nu stiu sa faca diferenta intre catolicism si ortodoxie, intre duhul uneia si duhul celeilalte.

  2. Ceea ce ne lasa fara cuvinte cat si profund manfniti, este faptul ca BOR considera pe catolici „canonici”, impartasind credinta romano-catolica , slujind in bisericile cattolice, respectand ierarhia cattolica ca si ierarhie valida, iar pe crestinii ortodocsi de stil vechi considerandui falsi, eretici, si scismatici…..Orbirea duhovinceasca de mare amploare a bisericilor ortodoxe, asa zise canonice ma face sa cred ca semnele apocaliptice si ale venirii lui Hrsitos sunt aproape. Pseudo sinod panortodox va fi desavarsirea apostaziei ecumeniste. Uitati-va cu atentie la ceea ce se intampla in biserica ortodoxa , la ratacirea in care se arunca.Uitati-va la racirea credintei multora, la decadenta morala in care traim azi …Vai de noi…Sa ramanem treji in Ortodoxie.

  3. In cele ce urmeaza am sa mai fac cateva completari la comentariul de mai sus:

    „În fata Giulgiului sfânt din Torino, ortodoxii români, dar si preotii catolici au recitat “Tatãl nostru””

    1. Comentatorul acesta recunoaste ca Giulgiul este sfant. De aici rezulta ca nu este grav ca s-a organizat acest pelerinaj la el.
    2. Daca au recitat „Tatal nostru” nu este o problema, dar daca au spus rugaciunea impreuna atunci poate ca era…

    Au loc rugaciuni impreuna cu ereticii catolici in dom-ul din Torino ce gazduieste celebrul fals al Giulgiului, atragand spre inselare si zeci de credinciosi ce iau parte din nestiinta la o slujba apostata.

    1. Fratele din Italia vorbeste de celebrul fals al Giulgiului. Ori daca presupunem ca este fals inseamna ca exista unul care este adevarat. In realitate traditia ortodoxa vorbeste despre „ giulgiuri„. Iar pluralul este esential.
    A se vedea si Venerarea giulgiului din Torino de catre ortodocsi.
    2. Slujba nu stiu cat se poate numi apostata, caci lucrul acesta nu putem sa-l spunem despre Slujba Vecerniei. Prezenta catolicilor la aceasta slujba nu poate sa o faca apostata.

    Inselarea credinciosilor infaptuita de acesti clerici este foarte grava, din mai multe motive:
    1.considera inselatoria cu Giulgiul ca pe ceva autentic;
    2. ii cheama pe credinciosii ortodocsi intr-un lacas de cult eretic;
    3.recunosc ca si papistasii au biserica si preotie;
    4.se roaga impreuna de parca s.ar ruga la acelasi Dumnezeu, dar stim ca ereticii cred intr-un dumnezeu fals, conform cu ereziile lor, contrare Ortodoxiei.

    1.Vorbind cu cineva din cler despre acest subiect am aflat ca ortodocsii pot considera giulgiul din Torino ca pe o relicva, ce s-ar fi atins de un om sfant si care ar fi murit aidoma Mantuitorului, sau ca acelasi giulgiu poate fi vazut ca o icoana! Personal nu accept nici aceasta explicatie, si o consider doar o justificare abila.
    2. Problema in occident este ca ortodocsi nu au lacasuri de cult unde sa tina Sfintele Slujbe si sunt nevoiti sa inchirieze capele sau biserici catolice pentru aceasta. Asadar o slujba la Torino in biserica ce adaposteste giulgiul nu mai este ceva care sa fie considerat o inovatie. Mai reamintesc aici ca sunt slujbe care se pot tine si in afara unei biserici ortodoxe. Si sunt destule exemple.
    3. Nu rezulta din istoria aceasta cu giulgiu ca ierarhii si preotii care au facut slujba Vecerniei acolo recunosc ca si papistasii au biserica si preotie
    4. Cand spunem ca se roaga impreuna ar trebui sa fim un pic mai atenti…Slujba Vecerniei care a fost tinuta acolo a fost in intregime ortodoxa, daca pot spune asa. Deci duhul rugaciunii a fost ortodox. Daca printre cei prezenti au fost si catolici, spunand rugaciunile noastre, inseamna ca si ei s-au impartasit din duhul ortodoxiei, noi nesaracind cu nimic. Daca ortodocsii nostrii ar fi spus vre-o rugaciune catolica (atentie „Tatal nostru” spus in italiana nu inseamna ca este rugaciunea catolica) atuncea, ar fi insemnat ca s-ar fi impartasit de duhul acela departe de ortodoxie.

    Mai departe nu as vreasa intru in detalii teologice legate de ortodoxie si catolicism caci este o tema inepuizabila.

    Cu toate acestea recunosc ca pentru multi oameni se pot crea confuzii si sminteli, si mai ales daca se prezinta lucrurile la o scara deformata. Daca vorbim de subiect este bine sa avem argumente solide, si sa aratam concret care este pericolul, nu sa cerem fuga sanctionarea celor implicati. De altfel nici nu cred ca suntem in masura noi sa o facem.

    1. Nu stiu daca se poate trece peste :”Cea mai mare porunca din LEGE”,LEGEA IUBIRII,lege data de insusi DOMNUL IUBIRII „IISUS HRISTOS”,care sune:”Sa iubim pe vrasmasii nostrii”,caci daca iubim pe cei care ne iubesc,ce rasplata vom avea….Numai cei ce nu iubesc,nu vor avea parte de IMPARATIA CERURILOR, nu zice oare HRISTOS DOMNUL SLAVEI :”Iata vor ramane acestea trei CREDINTA,NADEJDIE si DRAGOSTE…….!,dar dintre acestea trei care va ramane. Va ramane DRAGOSTEA,caci DUMNEZEU nu este nici CREDINA nici NADEJDIE ci este DRAGOSTE,DRAGOSTE ce nu va pierii nici-o data. Unde va este DRAGOSTEA care va impinge sa dati la o parte pe fratii vostri crestini , unde va este CREDINTA voastra care trebuie sa mearga pana la jertfa suprema, jertfa care trebuie concretizata prin JERTFA IUBIRII si nu prin pacatul mandriei, pacat concretizat prin „Eu sunt ORTODOX,sunt MANTUIT,uitand ca „Credinta fara fapte este moarta”.Arata-mi CREDINTA ta din faptele tale,iar eu i-ti arat Credinta mea din faptele mele,Tu te mandresti cu credinta ta fara fapte,iar eu ma smeresc cu faptele mele ce izvorasc din CREDINTA mea.Nu uita ca DUMNEZEU celor mandrii,le sta impotriva,iar celor smeriti la da HAR..Nicu.

  4. De retinut ca slujba Vecerniei nu face parte din categoria slujbelor pe care o alcatuiesc Sfintele Taine si Ierurgiile. Deci acuzatiile aduse nu se pot justifica prin decizia de mai sus!

    De altfel primele sunt cuprinse in Molitfelnic iar slujba Vecerniei face parte din Ceaslov, fiind prima din cele 7 Laude bisericesti.

    In plus cei 4 episcopi fac parte din Sinodul BOR. E ca si cum ai face apel la Sfantul Sinod al BOR sa acuze/pedepseasca singur.

    Cred ca ar fi bine sa fim mai atenti inainte de a prelua acuzatiile aduse de altii, si facandu-ne si noi astfel, raspunzatori de ele.

    1. Aveti dreptate, dar putina cumpatare mai inainte de toate e buna… rugaciunile comune sunt trendul ecumenist al prezentului. Apelul asta nu are rol de acuza ci de trezire. Sa fim atenti cu totii si nu ii ghidam si pe amaratii de romani pripasiti prin mari si zări in directii gresite…. Doar Ortodoxia este calea drepta, mantuitoare. Doamne ajuta!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.