Se afla in satul Proieni, pe Valea Oltului si are hramul “Toti Sfintii”. Satul este situat chiar pe soseaua care leaga Ramnicu Valcea de Sibiu (E81), iara intrarea catre acesta este destul de greu de dibuit deoarece inca nu este un refugiu amenajat catre sat.

Biserica este una dintre mostenirile pretioase care ne-au fost lasate de inaintasii nostri. Pana in anul 1794 nu se stiau foarte multe lucruri despre Biserica, se stia doar ca era din lemn si ca exista in jurul anului 1720, cand Frederich Schwanz von Springfels in harta Tarii Lovistei mentioneaza existenta unei Biserici la Proieni.

Existenta clopotului din anul 1723 dar si prezenta cronografului Tarii Romanesti la Proieni in 1798 unde scrie “Cronica Bisericii Proieni-Valcea” arata faptul ca Biserica din Proieni exista inaintea celei actuale.

In lucrarea sa, Dionisie Eclesiarhul, il arata drept prim ctitor pe Radu cel Mare (1495-1505) urmat de Matei Basarab, Scarlat Voievod Ghica si altii…

Existenta Bisericii in anul 1853 intareste traditia care spune ca aici a avut loc cununia religioasa a domnitorului Mihai Viteazul cu Doamna Stanca. Aceasta informatie o gasim actualizata in “Marele dictionar geografic al Romaniei”  vol 5, in 1890 al lui Alexandru Lahovari, unde la localitatea Proieni scrie: “… iar la Proieni, mai sus de gura de varsare a Lotrului in Olt, se afla o Biserica veche… in care si-a celebrat cununia dumnealui Voevod Mihai Veteazul cu Doamna Stanca”.

Informatiile cele mai pretioase vin din partea cronografului tarii Romanesti Dionisie Eclesiarhul care in 1798 scrie “Cronica Bisericii Proieni-Valcea” si in care ne arata ca “…din cauza rasmelitii, biserica veche fiinde de lemn si arzand, jupanul Constantin David Ramniceanu, intr-un imbold dumnezeesc, ridica din temelie o alta biserica,  ….  dar una din zid, punandu-I ca hram acela al Tuturor Sfntilor.” (Biblioteca Academiei Romane, colectia Ghenadie Enaceanu, cota 1081).

Astfel s-a construit Biserica intre 1794-1798, din piatra si caramida, in forma de nava. Altarul are cinci laturi si este decrosat la exterior de restul cladirii.

Biserica a fost construita in timpul Episcopului Iosif I al Argesului, care a inzestrat Biserica cu carti de cult, icoane si scaunul arhieresc, acesta fiind singurul care se mai pastraza si astazi. (1795)

A fost terminata in timpul domnitorului C-tin Gheorghe Hangerli si a fost sfintita de Stefan Arhimandrit – igumenul Tismanei, Constantin arhimandrit – igumenul Bistritei, Teodosie Ieromonah – igumenul Coziei in anul 1798.

De-alungul timpului Biserica a cunoscut mai multe modificari, fiindu-I adaugat un pridvor pe sase coloane in anul 1812 de Macarie Ieromonahul si pictat in 1875 cu ajutorul bunilor crestini Nicolae Popescu si Patru Calin.

Daca pictura din pridvor este mai noua si mai naiva (1875) cea din interior este o lucrare artistica deosebita, dovedind faptul ca pictorii ajunsesera la maturitatea exprimarii artistice. Pictura este in fresca si a fost realizata de Ioan de la Ocne si diaconul Radu. (1798-1800).

In anul 1930 Biserica a suferit o modificare – cand turnul clopotnitei a fost mutat de pe acoperis in curte.

In anul 2007 Biserica a intrat intr-un proces de restaurare, pana in prezent a fost refacuta pictura din altar si naos.

inainte
inainte
dupa
dupa

In prezent este nevoie de bani pentru continuarea lucrarilor. Anul trecut specialistii descoperisera ca podeaua bisericutei fusese atacata de „ciuperca lemnului”, care distrugea incetul cu incetul toate suprafetele din lemn din cladire.

Desi preotul de la Proieni, Daniel Serban a facut tot posibilul pentru a gasi oameni de bine pentru a salva bisericuta, acestia nu au aparut insa pana in acest moment. Cu prea putin ajutor din partea localnicilor preotul s-a ocupat personal de lucrarile de indepartare a ciupercii. „Am scos toata pardoseala din biserica si apoi ciuperca a fost arsa cu butelia de gaz. Am scos si pamantul de sub pardoseala, cateva zeci de centimetri.  In zadar.  Din pacate am dispus de prea putine fonduri si am platit majoritatea lucrarilor din banii mei, asa ca nu am reusit sa fac mai mult de atat. De la localnicii de aici am strans abia 10 milioane, restul au fost de la cunostintele mele. Am incercat sa prezint proiectul peste tot, si la Episcopie, si la comisa pentru monumente istorice, nu stiu unde sa ma mai adresez. ” – a spus preotul Daniel Serban.

Site-ul Bisericii din Proieni: www.bisericaproieni.ro

Cei care vor dori sa ajute la resturarea bisericii sunt rugati sa faca donatii in bani sau materiale de constructii dupa puterea si posibilitatile pe care le au la contul RO 03 RNCB 0263 0289 1045 0001 banca BCR Ramnicu Valcea(Pahoria Brezoi 3, C.I.F 22276202). Pentru cei care vor dori sa doneze catre Biserica Proieni cei 2% din taxele salariale anuale pot gasi in anexa formularul aferent.
Click pentru a descarca formularul 230.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.