Vizitați pagina web oficială a Bisericii Șerban Vodă (click pe imagine)

Biserica Serban Voda Bucuresti site

www.parohiaserbanvoda.ro

Aceasta parohie, desprinsa teritorial de Parohia Buna Vestire Belu, se afla situata la marginea de sud a Bucurestiului, pe soseaua Giurgiului, [n.r. zona Toporasi (Giurgiului), in spatele Cinematografului FLAMURA] si cuprinde o parte din teritoriul fostei commune Serban Voda, de la care isi trage si numele.

serban-voda-008Parohia Serban Voda a luat fiinta in anul 1940, sub arhipastorirea vrednicului de pomenire Patriarh Nicodim Munteanu.

Nevoile sufletesti ale celor din aceasta zona au inceput sa-si spuna cuvantul in momentul in care apare aici prima capela, adica in anul 1941, in ateneul scolii. Spre marea bucurie a inchinatorilor, capela a fost sfintita de catre Arhiereul Veniamun Pocitan.

Un an mai tarziu, in 1942, credinciosii din Serban Voda s-au putut inchina intr-o a doua capela, de asta data zidita ca o mica biserica din lemn. Ridicata in imediata apropiere a bisericii actuale, cea de-a doua capela a fost sfintita de catre Protopopul Traian Costea. Pe locul acestei capele astazi se afla o Sfanta Cruce.

Biserica veche

La data de 22 august 1943 s-a pus piatra de temelie a noii Biserici Serban Voda, de catre Prea Cucernicul Protopop Traian Costea, asistat de un sobor de preoti si diaconi. Trei ani mai tarziu, la 15 august 1946, biserica va fi data cultului, sfintirea provizorie facandu-se de catre Parintele Dragota Grigore. Biserica era construita in plan triconic, cu pronaos supralargit, cu o trula mare deasupra pronaosului si un turn clopotnita de plan patrat peste vestibul.

serban-voda-007

Biserica Serban Voda

Odata cu revolutia din 1989 cu harul lui Dumnezeu si prin stradania si prin devotanemtul preotilor slujitori ai acestui sfant locas comunitatea de credinciosi va spori din ce in ce mai mult. Intre anii 1995-2000 la intrarea in curtea bisericii s-au construit doua incaperi, una servind drept pangar, iar alta drept cancelarie parohiala.

In anul 2001 s-a inceput costructia noii biserici, ridicate peste cea existenta, paroh fiind Prea Cucernicul Preot Niculescu Alexandru. Lucrarile au continuat in timpul Prea Cucernicului Preot Paroh Ristache Alexandru. Cu ocazia unei zile de lucru in Romania, Patriarhul Petru al Alexandriei si al intregii Africi a pus piatra de temelie la pridvorul noii biserici. In zidurile bisericii au fost puse si bucati de caramida aduse din ruinele celor 7 biserici ale Apocalipsei. Lucrarile exterioare s-au finalizat sub grija si directa coordonare a Prea Cucernicului Protoiereu Dinu Pompiliu si prin ajutorul nemijlocit al primariei Capitalei, urmand ca din 2009 sa inceapa lucrarile de pictura.

interior Biserica Serban Voda (anul 2008)

Activitatile sociale ale Parohiei Serban Voda includ vizite la caminele de batrani, ajutorarea celor sarmani, un cuvant bun pentru cei in necaz. In anul 2008 s-au facut toate demersurile si s-au obtinut autorizatiile pentru constructia unui asezamant social si a unei capele dotate bine dotate. Caminul social va cuprinde: o cantina sociala, o gradinita pentru copii, trei apartamente pentru slujitori si 26 de locuri pentru asistatii social.

Biserica Serban Voda propovaduieste atat cu cuvantul cat si cu fapta, spre luare-aminte “a celor ce au urechi de auzit si ochi de vazut”.

Preot Paroh Dinu Pompiliu

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a randuit ca Biserica Serban Voda sa aiba un al treilea ocrotitor, dupa Maica Domnului si Sfantul Ierarh Nicolae: pe Cuviosul Paisie de la Neamt, sfant al rugaciunii si al contemplatiei, reorganizator al monahismului ortodox european, parinte al Filocaliei romanesti si slavone… (Maria Buleu)

serban-voda-006

20 de comentarii


  1. as vrea sa stiu cum se ajunge la aceasta biserica, eu vin de la unirii

    multumesc mult,
    Carmen-nicoleta


  2. Cum ajungem la Biserica Serban Voda? Cu ce mijloace de transport?
    Multumesc!

    1. De la statia de metrou Eroii Revolutiei puteti lua tramvaiele 7 si 25.Din statia Sura Mare merg la Toporasi (a treia statie spre Giurgiu) tramvaiele 4, 7 si 25.

  3. Nu am cuvinte,sa pot sa spun cat de superba este biserica ,parintii preotii in frunte cu parintele DINU oficiaza cele mai frumoase slujbe nu iti mai vine sa iesi din aceasta biserica este ceva divin le doresc ani multi si multa sanatate.

  4. foarte frumoasa pictura care s-a facut,
    cred ca a fost cu multa stradanie si munca din partea pictorilor bisericesti. Cat despre pr.Dinu vreau sa spun ca e un om foarte iubitor iar predicile sale sint pline de har si inteles duhovnicesc.

  5. Draga Parinte Dinu,

    Am ajuns azi la biserica la care sluijiti de cand va cunosc si am aflat ca sunteti la Ierusalim, cel mai sfant din toate locurile de pe Pamant.Sper sa cititi acest mesaj cat sunteti acolo si sa nu va supere indrazneala mea.Din suflet va rog sa va rugati pentru mine, Ioana Gabriela(imi ziceti mereu Teodora) si pentru Marian Nicolae si pentru casnicia noastra.
    Va multumesc de pe acum din tot sufletul caci stiu sigur ca rugamintea mea e ca si ascultata.
    Desi nu-mi mai sunteti de multa vreme duhovnic, va port mereu in suflet si in rugaciuni si mai ales cand ma confrunt cu un necaz, simt nevoia sa va caut.De data asta chiar am visat ca trebuie sa vin la dumneavoastra.
    Dumnezeu sa va ocroteasca pururea si sa va gateasca loc frumos in Imparatia Lui dar sa va mai lase cu noi, pe aici, multi multi ani!

    Din suflet pentru un parinte drag,
    Ioana

  6. Doamne ajuta!

    Tinerii Bisericii Serban Voda au de ceva timp un spatiu virtual in care sunt asteptati toti cei interesati. Puteti da JOIN grupului nostru de pe yahoo groups, grupul numindu-se BisericaSerbanVoda. Va asteptam sa fiti impreuna cu noi spre drumul mantuirii.

    1. Duminica 8-12 Utrenia si Sf. Liturghie
      Miercuri 7,30-9.00 Sf. Liturghie
      Vineri 7,30-9,00 Sf. Liturghie
      Sambata 7,30-10,00 Sf. Liturghie si Pomenirea mortilor
      17,00-18,00 Vecernie

      Cam asa in mare. Cand sunt sarbatori si praznice se savarseste Sf. Liturghie si vecenia si acatistul ziua precedenta de la 17-19.

  7. Sunt chiar una din fiicele duhovnicesti ale Bisericii Seban Voda si pot sa va spun ca Parinte Dinu Pompiliu este cel care m-a asezat pe calea cea dreapta, el m-a dus in primul pelerinaj din viata mea, a slujit la toate slujbele importante din viata mea si a familiei mele…a avut si are un rol de-o importanta profunda atat pentru mine personal, cat si pentru familia mea si pentru toti aceia care intra in Sfanta noastra Biserica!
    A reusit sa ne uneasca si sa ne simtim ca intr-o familie! De cand a venit dansul la noi la biserica si asta stiu si din marturiile celor mai in varsta, toate au „inflorit”! Dansul impreuna cu ceilalti preoti slujitori: parintele Alexandru (care acum slujeste la o alta biserica), parintele Moraru, Parintele Niculescu( Dumnezeu sa-l odihneasca!) si toti cei care au slujit si au ajutat au fost pentru noi un exemplu! …
    Cuvintele sunt de prisos cand trebuie sa vorbesc despre pr. Dinu…Dumnezeu sa-l rasplateasca pentru tot binele pe care il face si pentru jertfa lui!
    Cat despre corul bisericii..avem un cor extraordinar care este dirijat de Gabriel Mihai Nita, un artist, pot sa spun, care dirijeaza cu maiestrie si pune mult suflet in ceea ce face! Si ca sa va conving, am sa postez un link cu corala noastra http://www.youtube.com/watch?v=DsBg9SZR4Pk

    Nu vreau sa considerati ca o lauda cele ce le-am postat aici, ci este o realitate! Cine nu crede, il invit cu draga inima sa bata pragul bisericii noastre, sa stea 1 minut de vorba cu pr. Dinu, cu preotii slujitori si se va convige ca in biserica Seban Voda gaseste ceea ce cauta..Il gaseste pe Dumnezeu!

  8. Slujbele la aceasta biserica sunt superbe,exista un cor minunat,iar predicile parintilor preoti din fiecare duminica te umplu parca de bucurie.

  9. de si nu am intrat in sfanta biserica aceasta am auzit multe despre lucruri frumoase ca fiind o biserica cu o spiritualitate profunda ca fiind o corabie care vin cei in valuitii de val si care primesc vindecare atunci cand intra si se roaga cu credinta in sfanta biserica aceasta. doresc sa intru si eu si ca impreuna sa ne rugam Domnului pt iertarea pacatelelor….cu mult respect si cu dragoste frateasca marius barbu protopsalt patriahal

  10. Foarte frumoase sunt slujebele aici, mai ales ca sunt acompaniate de un cor Exceptional.
    Tin sa mentionez ca eu desi nu apartin de aceasta Biserica m-am invatat aici si chiar am inceput sa particip si la Intalnirile cu Tineri de Duminica seara, care sunt foarte informative si aducatoare la Dumnezeu .
    Azi la intalnire afland lucruri frumoase despre Dragoste care nu le constietizam…



Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.